大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
種名 | Charybdis feriata | Species | Charybdis feriata |
学名(一般名) | Charybdis feriata[いまいしがに、シマイシガニ] | Latin Name(General Name) | Charybdis feriata |
科名 | ワタリガニ科 | Family | Portunidae |
原産/分布 | 水深10-70mの砂泥、貝殻底に生息し、日本からインド洋まで広く分布する。 | Origin | It is widely distributed from Indian Ocean to Japan. The habitat is sandy mud bottoms or shell bottoms at the depth of 10 - 70m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 日本ではあまり多くないが、東アジアから東南アジアの各国では市場でよくみられる。 | Edible | Charybdis feriata is not common in Japan. From East to South Eastern Asia, it is popular and usually available. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |