大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Charybdis lucifera | Species | Charybdis lucifera |
学名(一般名) | Charybdis lucifera[もんつきいしがに、モンツキイシガニ] | Latin Name(General Name) | Charybdis lucifera |
科名 | ワタリガニ科 | Family | Portunidae |
原産/分布 | 日本からインド洋、紅海まで広く分布し、東南アジアではふつうにみられる。 数年前から駿河湾や紀伊半島付近でふつうにみられるようになった。 | Origin | It is a common crab found in South Eastern Asia.It ranges from Japan, Indian Ocean, to Red sea. It has been commonly found in Suruga bay or near Ki peninsula since several years. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 日本では1920年に記録された。 | Summary | It was in 1920 Charybdis lucifera was first recorded |
旬 | - | - | |
食用 | - | Edible | - |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |