大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Chaunax abeiSpeciesChaunax abei
学名(一般名)Chaunax abei[sea toad、みどりふさあんこう、ミドリフサアンコウ]Latin Name(General Name)Chaunax abei[sea toad]
科名フサアンコウ科FamilyChaunacidae
原産/分布南日本から東シナ海の大陸棚から水深500mくらいの海底に生息する。OriginIt is found near sea bottoms as deep as 500m or on the continental shelf in the East China Sea to south Japan.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約30cmの小さいもの。
伊豆半島や三重県の深海で捕れる。
漁獲量は少なく傷みが早いので広く流通はしていないが、味はよい。
SummaryIt grows to 30cm in length.
It prefers deep seas, can be caught Izu Peinsua, Mie prefcture.
The catch is very small and goes bad easily. It tastes good but not commonly circulated.
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食用肉は美味で、鍋物として賞味されるほか、酢の物、みりん干し、「さくらふぐ」という調味加工品もある。EdibleThe flesh is delicious. The fish is used for hot pot dish, boiled and tossed with vinegar dressing. It is also processed into ''Sakurafugu''(the product name), which is dried and seasoned with mirin (sweet sake).
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし