大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Chelidonichthys spinosus | Species | Chelidonichthys spinosus |
学名(一般名) | Chelidonichthys spinosus[bluefin 、searobin、gurnard、ほうぼう、ホウボウ、竹麦魚、魴鮄、きみよ、キミヨ、ほうほう、ホウホウ、ほこのうお、ホコノウオ] | Latin Name(General Name) | Chelidonichthys spinosus[bluefin ,searobin,gurnard] |
科名 | ホウボウ科 | Family | Trigridae |
原産/分布 | 北海道以南の水深20から600mの砂泥底に生息。 新潟を中心に、日本海側に多い。 | Origin | It occurs on sandy mud bottoms from 20 to 600m deep in Hokkaido and southward. It is mainly found in Niigata, on the Sea of Japan side. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 名前の由来は「ボーボー」と鳴くからなのか、海底を「這う這う」からなのか、頭が角張っているから「方帽」なのか、諸説あるがはっきりしない。 ヨーロッパではブイヤベースに欠かせない白身魚。 浮き袋をふるわせて鳴く珍しい魚。 体は美しい薄紅色で、大きな羽のような胸びれを持っている。 幼魚は全身が黒いが大きくなるにつれ体色が赤っぽく、胸びれが緑になってゆく。 胸びれの一部を脚のように動かして海底を歩く。 このひれには味蕾(みらい)があり、砂の中のエサを探すことができる。 | Summary | There are several theories about where the Japanese name Houbou came from. But it is not clear. It is an indespensable fish for boillabaisse in Europe. Chelidonichthys spinosus makes sounds by vibrating swim bladder. It has a reddish body with big pectoral fins like big wings. The fry is entirely black and the body turns reddish and the pectoral fins become green as it grows. It can walk on sea bottoms by moving the pectoral fins. The pectoral fins have taste buds with which it can find food under the sand. |
旬 | 12-2月 | From December to February | |
食用 | 産卵期は春から夏。 肉は白身で淡泊な味だが、張りのある歯ごたえが楽しめ、美味な高級魚として市場に並ぶ。 脂肪が少なく、カリウム、カルシウムを豊富に含む。 刺身、塩焼き、蒸し物、揚げ物、鍋物、ブイヤベースなどで賞味される。 下ゆですると身がしまり、生臭みがとれる。 小型のもの、頭や中落ち、皮などは湯通ししてから鍋物やあら煮、スープに入れると出汁がとれる。 ゼラチン質が豊富なので、煮こごりもできる。 | Edible | The spawning season is from spring to summer. The flesh is white and mild with firm texture. It is sold as a luxury fish on the market. It is rich in pottasium and calcium but the fat content is small. It is enjoyed by sasshimi, grill with salt, steam, deep-gry, hot pot, bouillabaise. Preparatory boiling makes the flesh firm and removes the fishy smell. Small fish, heads, bony parts or skin are parboiled and used for hot pot dish, or simmered with sugar and soy. They are also a good source of broth. It contains gelatinous texture. |
健康促進/薬用 | 血栓防止、動脈硬化予防、脳機能維持改善、細胞老化防止、骨の強化、アレルギー抑制、ガン抑制、IPA(EPA)、DHA | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10244 | 魚介類-魚類 | ほうぼう | 生 | 464 | 110 | 74.9 | (16.2) | 19.6 | 3.0 | 55 | 4.2 | (Tr) | (Tr) | 4.6 | (0) | - | Tr | - | 1.3 | 110 | 380 | 42 | 34 | 200 | 0.4 | 0.5 | 0.04 | 0.05 | - | - | - | - | 9 | - | - | - | (0) | 9 | 3 | 0.5 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.09 | 0.15 | 5.0 | (8.6) | 0.44 | 2.2 | 5 | 0.82 | - | 3 | 0.3 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10244 | 魚介類-魚類 | ほうぼう | 生 | 74.9 | (16.2) | 19.6 | (900) | (1500) | (1800) | (610) | (230) | (830) | (770) | (660) | (1400) | (860) | (210) | (1000) | (530) | (1200) | (1200) | (2000) | (2800) | (1000) | (700) | (770) | (19000) | (330) |