大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Chelidoperca hirundinacea | Species | Chelidoperca hirundinacea |
学名(一般名) | Chelidoperca hirundinacea[princess perch、ひめこだい、ヒメコダイ、姫小鯛] | Latin Name(General Name) | Chelidoperca hirundinacea[princess perch] |
科名 | ハタ科 | Family | Serranidae |
原産/分布 | 南日本から東シナ海の大陸棚縁辺部の水深80-200mの砂泥底域に分布。 | Origin | It is found near the edge of continental shelf from the East China Sea to South Japan. The inhabits are sand mud bottoms from 80 to 200m deep. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | やわらかい身は、てんぷらに向く。 煮付けなどに料理される。 練り製品の原料。 | Edible | The flesh is tender and good for tempura. It is often boiled in soy sauce. It is used to make fish paste products. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |