大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Chelidoperca hirundinaceaSpeciesChelidoperca hirundinacea
学名(一般名)Chelidoperca hirundinacea[princess perch、ひめこだい、ヒメコダイ、姫小鯛]Latin Name(General Name)Chelidoperca hirundinacea[princess perch]
科名ハタ科FamilySerranidae
原産/分布南日本から東シナ海の大陸棚縁辺部の水深80-200mの砂泥底域に分布。OriginIt is found near the edge of continental shelf from the East China Sea to South Japan. The inhabits are sand mud bottoms from 80 to 200m deep.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用やわらかい身は、てんぷらに向く。
煮付けなどに料理される。
練り製品の原料。
EdibleThe flesh is tender and good for tempura.
It is often boiled in soy sauce.
It is used to make fish paste products.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし