大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Chilomycteris reticulatusSpeciesChilomycteris reticulatus
学名(一般名)Chilomycteris reticulatus[Pacific burrfish、spottedfin burrfish、いしがきふぐ、イシガキフグ、石垣河豚]Latin Name(General Name)Chilomycteris reticulatus[Pacific burrfish,spottedfin burrfish]
科名ハリセンボン科FamilyDiodontidae
原産/分布世界中の暖海に分布太平洋の温帯から熱帯海域に広く分布。
日本では津軽海峡以南の日本海および相模湾以南の太平洋岸で見られる。
OriginIt is widely distributed in warm seas from temperate to tropical waters around the world.
In Japan, it is found in the Sea of Japan south to Tugaru channel, and in the Pacific ocean south to Sagami bay.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用沖縄地方では他のハリセンボン類とほぼ同様にして賞味される。EdibleIn Okinawa, it is cooked and enjoyed in the same way as other Chilomycteris family species are.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし