大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
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種名 | Chionoecetes bairdi | Species | Chionoecetes bairdi |
学名(一般名) | Chionoecetes bairdi[おおずわいがに、オオズワイガニ] | Latin Name(General Name) | Chionoecetes bairdi |
科名 | クモガニ科 | Family | Oregoniidae |
原産/分布 | 北海道の北見沖や噴火湾などでもかなり漁獲されている。 ベーリング海からアラスカ半島、ブリティッシュ・コロンビア湾岸の海域で分布し、ブリストル湾内で大量に獲れる。 | Origin | It is caught in Funka bay (another name Utiura bay) or off the coast of Kitami in Hokkaido. It is distributed in the regions enclosed by the Bering sea, the Alaska Peninsula, and coasts of British Columbia. The catch in Bristol bay is huge. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 大型であるが、活け物、ボイル物ともズワイガニより安い。 | Edible | Chionoecetes bairdi is bigger than Chionoecetes japonicus. But Chionoecetes bairdi both alive and boiled is avaliable at cheaper prices. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |