大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Choerodon azurio | Species | Choerodon azurio |
学名(一般名) | Choerodon azurio[scarbreast tuskfish、blue-tip tuskfish、いら、イラ、伊良] | Latin Name(General Name) | Choerodon azurio[scarbreast tuskfish,blue-tip tuskfish] |
科名 | ベラ科 | Family | Labridae |
原産/分布 | 南日本沿岸のやや深い岩礁域に見られる。 国外では朝鮮半島やシナ海に分布。 | Origin | It is found in rockey reefs in rather deep waters off coasts of South Japan. The habitat out of Japan is the Korean Peninsula, China Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 地元で消費される。 肉はやわらかく、味噌煮、ちり鍋にする。 | Edible | This fish is eaten in a producing area. The texture is tender. It is simmered with miso or put in a hot pot. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |