大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
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種名 | Chondrus elatus | Species | Chondrus elatus |
学名(一般名) | Chondrus elatus[Irish moss、ことじつのまた、コトジツノマタ、琴柱角又] | Latin Name(General Name) | Chondrus elatus[Irish moss] |
科名 | スギノリ科 | Family | Gigartinaceae |
原産/分布 | 関東、東北地方太平洋沿岸の潮間帯下部、波の荒い岩礁域に生育する。 | Origin | It is found growing on rockey reefs in the lower tidal zones in the Pacific Ocean off coasts of Kanto and Tohoku. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | カラギーナンの含有量が多く、たいへんに良質の「寒天」が取れる。 寒天のように煮汁を固めて食用とする。 とくに千葉県九十九里地方でつくられる「寒天」は、「海藻こんにゃく」「飯沼こんにゃく」「黒ようかん」などと呼ばれている。 | Edible | Chondrus elatus is rich in carrageenan and good agar is obtained from this seaweed. It is boiled in water to make jelly and eaten. The agar is the local specialty of Kujyu kuri hama, Chiba. It is called Kaiso konnyaku, Iinuma konnyaku, Kuro yokan. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |