大分類植物KingdomPlant
種名Chrysanthemum coronariumSpeciesChrysanthemum coronarium
学名(一般名)Chrysanthemum coronarium[crown daisy、shungiku、Garland chrysanthemum、しゅんぎく、シュンギク、春菊、きくな、キクナ、菊菜、やまときくな、ヤマトキクナ、大和きくな、しんぎく、シンギク、さつまぎく、サツマギク]Latin Name(General Name)Chrysanthemum coronarium[crown daisy,shungiku,Garland chrysanthemum]
科名キク科FamilyAsteraceae
原産/分布地中海沿岸OriginIt is native to the Mediterranean region.
日本伝来室町時代、中国から渡来。Introduction into JapanIt was brought into Japan through China, in Muromachi period.
概説[品種]スティック春菊、大葉、中葉、小葉
葉が薄く細かい切れ込みのある品種と、葉が厚く切れ込みの少ない品種がある。関西は後者が主流。花の咲く前の若芽を食べる。
春に黄色い花をつけ菊に似た独特の香りをもつことからこの名がついた。
ヨーロッパでは観賞用として利用されているのみで、食用としているのは東アジア地域だけ。
大葉春菊、おたふく春菊などがある。葉の緑色が濃く、みずみずしいものがよい。
香り成分には、自律神経に作用し、食欲を増進させる効果、咳を鎮める作用がある。
Summary[cultivars]The leaves are various in size according to the species. Thick stem type is suitable for eating raw.
The species are divided into two, one with finely serrated leaves and the other with roughly serrated. In Kansai, the latter is popular. Young shoots before bearing flowers are eaten.
It is called ''Syungiku '' which means chrisanthemum in spring. As the name indicates, it bears yellow flowers in spring and has the smell similar to chrisanthemum.
In Europe, it is used only for ornamental purposes. The region where the plant is eaten is limited to East Asian countries.
Fresh plant has greener leaves.
The smell components have effects on autonomic nerves and as the result of that they increase appetite or quell coughs.
11-3月From November to March
食用ビタミンA。鉄、カルシウム、銅、カリウム
鍋料理。牛乳以上のカルシウムが豊富。
茎があまり太くなく、根元から葉が密生して伸びすぎていないものがよい。
葉先まで緑色が濃く、みずみずしいものを選ぶ。
保存:さっと洗い保存袋に入れ、茎を下にして野菜室へ。ゆでたものは2から3日保存可能。
サラダ、浸し物、和え物、鍋物、揚げ物等にする。
葉が肉厚で緑色が濃く、葉先がピンとしていて、茎は短くて細いものがよい。
EdibleIt is rich in minerals like vitamin A, iron, calcium, copper, pottasium.
It is indispensable for hot pot.
It contains more calcium than milk.
[how to preserve]Rinse and put in a storage bag and place it upright in the vegetable room. Boiled shoots can be stored for a few days.
It is eaten raw in salad, boiled and tossed with seasonings, deep-fried, boiled in hot pot.
Tips to choose tasty crown daisy. See if the stalk is short and thin and the leaves are thick and greener.
健康促進/薬用自律神経に作用し、食欲を増進させる効果、咳を鎮める作用
ガンのプロモーション抑制効果がある。
動脈硬化予防、ガン抑制、糖尿病予防、便秘改善、血栓防止、貧血改善、免疫力強化、皮膚・粘膜の保護
肌荒れ解消、胃腸のはたらき強化
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要自律神経に作用し、食欲を増進させる効果、咳を鎮める作用
ガンのプロモーション抑制効果がある。

動脈硬化予防
ガン抑制
糖尿病予防
便秘改善
血栓防止
貧血改善
免疫力強化
皮膚・粘膜の保護
Summary of Health CareActs on the autonomic nervous system and has aperitive effect and antitussive activity
Shows a suppressive effect for promotion of cancer

Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Prevention of diabetes
Constipation improvement
Thrombosis prevention
Anemia improvement
Enhancement of immunocompetence
Protection of skin and mucous membranes
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06099野菜類しゅんぎく葉、生842091.81.92.30.1(0)0.30.40.41.33.2-3.9-1.47346012026441.70.20.100.4052212(0)0450004500380(0)1.700.102500.100.160.81.50.13(0)1900.233.5190.2
06100野菜類しゅんぎく葉、ゆで1022591.1(2.2)2.7(0.2)(0)0.5(0.4)(0.4)1.63.7-4.5-1.04227012024441.20.20.120.49----(0)0530005300440(0)2.000.104600.050.080.4(1.2)0.06(0)1000.13-50.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06099 野菜類 しゅんぎく 葉、生 91.8 1.9 2.3 100 180 130 36 21 57 120 79 200 110 40 130 49 120 130 330 280 110 120 120 2200 87
06100 野菜類 しゅんぎく 葉、ゆで 91.1 (2.2) 2.7 (110) (200) (150) (42) (24) (66) (140) (89) (230) (120) (47) (150) (56) (140) (150) (380) (320) (130) (140) (120) (2500) -