大分類植物KingdomPlant
種名Cichorium intybusSpeciesCichorium intybus
学名(一般名)Cichorium intybus[chicory、Succory、ちこりー、チコリー、きくにがな、キクニガナ、菊苦菜、あんでぃーぶ、アンディーブ、べるぎーちこりー、ベルギーチコリー]
Cichorium intybus var. foliosum[Chicory Trevis、Red chicory、とれびす、トレビス、れっどちこりー、レッドチコリー、らでぃっきお、ラディッキオ、いたりあんれたす、イタリアンレタス、とれびっつ、トレビッツ]
Latin Name(General Name)Cichorium intybus[chicory,Succory]
Cichorium intybus var. foliosum[Chicory Trevis,Red chicory]
科名キク科FamilyAsteraceae
原産/分布チコリー:地中海沿岸。
日本にはCichorium属の野生種はない。
トレビス:ヨーロッパ、北アフリカ、中央アジア
トレビス:イタリア原産
OriginIt is native to the Mediterranean coasts.
No native species in the genus Cichorium in Japan.
日本伝来[1]シュガーローフ (sugarloaf)、葉は緑色、結球しない。
[2]赤チコリ(radicchio)、葉が紅色。
[3]ウィトルーフ(witloof)、結球し軟白化した葉が特徴。
トレビス:1980年代に輸入された
Introduction into JapanSugarloaf does not form a head. The leaves are green.
Radicchio has red leaves.
Witloof forms a head. The leaves are blanched.
Trevis was imported in 1980s.
概説チコリー:フランス語でアンディーブと呼ばれるため、エンダイブと混同されることがある。球形のトレビス、円錐形のベローナ等の紫色のものもある。根はコーヒーの代用になる。
トレビス:トレビスはチコリーの一種。レタスより一回り小さく、レッドキャベツのような色落ちがない。独特なほろ苦さがあり、食感はレタスとキャベツの中間。
[トレビス品種]タルディーボ:不結球品種。栽培に手間がかかるため高級品として扱われている。プレコーチェ:半結球品種。長く幅が広い葉を持つ。キオッジャ:結球品種。日本でトレビスと呼ばれるのは本種。苦味が少なく赤キャベツに似る。ヴェローナ:結球品種。葉が面長で苦味がある。キオッジャと並んで日本でよく見られる品種。
チコリー:ハーブの一種
チコリー:[葉、根]苦い利尿、下痢性のあるハーブ。
チコリ、赤チコリ(アントシアニンが豊富)、ラディッキオ・プレコーチェ(イタリアの早生種)、トレヴィーゾ・タルティーヴォ(イタリアの晩生種、高級野菜)。
トレビス:日本には、1980年代に入ってきた。トレビス(アントシアニンが豊富)、カステルフランコ(白い種類)
トレビス:大半が輸入されており、根前はイタリアの産地トレビゾにちなんでつけられた。
SummaryChicory is called endive in French, so it is sometimes confused with Cichorium endivia. Chicory has a lot of varieties. Trevis which is globular, and Verona which is conical are red-leaved. Chicory roots are used as a coffee substitue.
Trevis is one species of chicory, which is one size smaller than lettuce. It does not bleed like red cabbage. The bitterness it has is distinctive to this species. The texture is something between lettuce and cabbage.
Tartivo is a species of trevis. This does not form a head. It needs time and effort to grow and is treated as delicacy. Brecoce is also one species of trevis which forms a loose-head with long and wide leaves. Chioggia forms a head. This is the trevis of Japan. The taste is similar to red cabbage with a slight bitterness. Verona forms a head with long and narrow leaves. The taste is bitter. Verona is popular in Japan as well as Chioggia.
Chicory is a herb.
[part used:leaves, roots]It is a diuretic and laxative herb.
Red-leaved chicory is rich in anthocyanin. Radicchio and brecoce are early-ripening varieties. Treviso and Taritivo are slow ripening delicacy.
Trevis was brought in Japan in 1980s. Travis was named after the producing area in Italy, Treviso. Most of trevis in Japan is imported.
1-3月(チコリー)、11-3月(トレビス)Chicory from January to March, Trevis from November to March
食用チコリー:生食、食物繊維、生食(葉)
トレビス:生食、アントシアニンを含む(ガン抑制、肝機能障害の軽減、糖尿病予防、視力向上の効果がある)。
チコリー:ゆるい葉玉のチコリは茹でて苦みを抜き、ホワイトソースかチーズソースをかける。ウィトルーフ、ラディッチコ・チコリの葉玉はサラダにするか、野菜として料理する。炒った根はコーヒーに加える。
トレビス:サラダ、スープ、グラタン等。
EdibleChicory is eaten raw and rich in dietary fibers.
Trevis is eaten raw. It contains anthocyanin which inhibits cancer, mitigates hepatic function disorder, prevents diabetes, improves eyesight.
A loose head of chicory is boiled to remove the bitterness, and white sauce or cheese sauce are poured over it. Leaf heads of witlof or radicchio are used for salad or cooked as a vegetable.
The roasted roots are added to coffee.
Trevis is used for salad, soup, gratin.
健康促進/薬用チコリー:下剤用の薬草、消化促進、利尿促進、動脈硬化予防、便秘改善、疲労回復
トレビス:ガン抑制、肝機能障害の軽減、糖尿病予防、視力向上の効果。
トレビス:動脈硬化予防、便秘改善、血栓防止、貧血改善、細胞老化防止
チコリー:消炎、肝臓、胆嚢の強壮作用がある。肝臓疾患、リウマチ、痛風、内痔核に内服する。
チコリー:ヒンズー教のアーユルヴェーダでは冷却、変質性のハーブとされている。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要チコリー:
下剤用の薬草
消化促進
利尿促進
動脈硬化予防
便秘改善
疲労回復
消炎
肝臓、胆嚢の強壮作用

内服(チコリー):
肝臓疾患
リウマチ
痛風
内痔核

トレビス:
ガン抑制
肝機能障害の軽減
糖尿病予防
視力向上の効果
動脈硬化予防
便秘改善
血栓防止
貧血改善
細胞老化防止

チコリー:
ヒンズー教のアーユルヴェーダでは冷却、変質性のハーブとされている。
Summary of Health CareChicory:
Laxative herb
Digestive promotion
Diuretic promotion
Prevention of atherosclerosis
Constipation improvement
Recovery from fatigue
Antiphlogistic
Tonic action of liver and gallbladder

Oral administration (chicory):
Hepatic diseases
Rheumatism
Gout
Internal hemorrhoid

Red-leaved chicory:
Inhibition of cancer
Mitigation of hepatic function disorder
Prevention of diabetes
Effect on improving eyesight
Prevention of atherosclerosis
Constipation improvement
Thrombosis prevention
Anemia improvement
Prevention of cellular senescence

Chicory:
Described as cooling or degenerative herbs in Hinduism Ayurveda
Action:
Decline of fever
Analgesia

Oral administration:
Cough
Cold
Headache
Gingivitis
Fever due to infection (such as measles)
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品爽健美茶(日本コカ・コーラ株式会社,東京都渋谷区渋谷4-6-3,http://sokenbicha.jp/brand/)Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06159野菜類チコリ若芽、生731794.7(0.8)1.0-(0)Tr(0.8)(0.8)3.01.1-3.9-0.43170249250.20.20.050.071011(0)0110111(0)0.200.1080.060.020.2(0.4)0.03(0)410.141.120
06187野菜類トレビス葉、生721794.1(0.9)1.10.1(0)0.2--2.32.0-3.9-0.7112902111340.30.20.060.15----(0)014-141(0)0.10.20.10130.040.040.2(0.4)0.03(0)410.24-60


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06159 野菜類 チコリ 若芽、生 94.7 (0.8) 1.0 (39) (62) (53) (13) (8.6) (22) (38) (30) (67) (46) (12) (48) (19) (48) (48) (130) (180) (40) (39) (44) (900) -
06187 野菜類 トレビス 葉、生 94.1 (0.9) 1.1 (43) (68) (59) (15) (9.4) (24) (42) (32) (74) (50) (13) (52) (21) (53) (53) (150) (200) (44) (43) (48) (990) -