大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Cinnamomum zeylanicum | Species | Cinnamomum zeylanicum |
学名(一般名) | Cinnamomum zeylanicum J.Presl、Cinnamomum verum[Cinnamon、Ceylon cinnamon、しなもん、シナモン、にっけい、ニッケイ、肉桂、けいひ、ケイヒ、桂皮、にっき、ニッキ] | Latin Name(General Name) | Cinnamomum zeylanicum J.Presl,Cinnamomum verum[Cinnamon,Ceylon cinnamon] |
科名 | クスノキ科 | Family | Lauraceae |
原産/分布 | 中国南部からベトナム、スリランカ、南インド。 紀元前4000年ごろからエジプトでミイラの防腐剤として使用。 中国では薬学書「神農本草経」(後漢時代、25年~220年)に記載されている。 | Origin | It is native to southern China, Vietnum, Sri Lanca, South India. This plant was used to preserve mummy in Egypt around B.C.4000. In China, there is the description about this plant in a Chinese book on agriculture and medicinal plants, (also Shennong Ben Cao Jing, the Classic of Herbal medicine) which was written in later Han era (25-220year). |
日本伝来 | 日本には8世紀前半に伝来し、正倉院の御物の中に残されている。江戸時代、亨保年間に樹木が伝来。 | Introduction into Japan | It was introduced into Japan in the early 8th century. It can be found among the imperial treasures in Syosoin treasure house. The tree was brought in between 1716-1736 Kyoho years during Edo period. |
概説 | 紀元前4000年ごろからエジプトでミイラの防腐剤として使用。中国では薬学書「神農本草経」(後漢時代、25年~220年)に記載されている。 [品種]セイロンシナモン、チャイナシナモン、日本シナモン 古代ローマにおいてシナモンは王侯貴族の女性のあいだで香水として使われており、その甘美な香りから、愛する人への最高の贈り物として使われていた。 ハーブの一種 [内皮、葉、オイル]甘い刺激、加温性のハーブ。 樹皮と樹皮オイルは口中清浄剤、化粧品にも使われる。 葉のオイルはより穏やかで、70から80%のオイゲノールを含み、カーネイション系の香水になる。 樹皮をはがして乾燥させたもの。 | Summary | This plant was used to preserve mummy in Egypt around B.C.4000. In China, there is the description about this plant in a Chinese book on agriculture and medicinal plants, ''Shinnou honzoukyou''(also Shennong Ben Cao Jing, the Classic of Herbal medicine) which was written in later Han era (25-220year). [cultivars]Ceylon cinammon, China cinammon, Japanese cinammon Cinammon was used as perfume by fair ladies and princesses in ancient Rome. The sweet smell of cinammon made itself the best gift to the beloved persons. a herb [part used:inner bark, leaves, oil]a sweet, irritative, warming herb The bark and the bark oil are used in mouth wash, cosmetics. The leave oil is milder and contains eugenol at concentration of 70 to 80%, which is used to make carnation perfume. The bark is skinned and dried. |
旬 | - | | - |
食用 | [香辛料]樹皮を香辛料に用いる。 市場で目にするのはスティックタイプとパウダータイプ。 苦味と甘味が混じった清涼感のある香りで、スティックタイプは噛むと辛味も感じられる。 甘味を引き立たせる。 コーヒーや紅茶を飲むときにシナモンスティックをスプーン代わりにかき回して飲むとほどよい香りが楽しめる。 樹皮と樹皮オイルはケイヒアルデヒドを豊富に含み、焼き物料理、食肉製品、菓子製造、ピクルス、コーラタイプの清涼飲料、アイスクリーム、酒に利用される。 上品な甘い芳香が特徴。 粉末はカプチーノやアップルパイ等の香りづけ。スティックは砂糖つぼに入れて香りを移す等。 | Edible | The bark is used as a spice. The bark is processed into commercial products like cinnamon sticks and cinnamon powder. The bitter and sweet smell is refreshing. The stick is found hot when chewed. The smell can transfer to coffee or tea by stirring with a cinammon stick in place of a spoon. The bark and the bark oil contain a lot of cinnamaldehyde, which are used to baked dishes, meat dishes, sweets, pickles, soft drinks, ice creams, liquors. The smell is distinctively sweet. Cinammon powder is used to flavor capuccino, apple pies. Cinammon sticks are put in sugar pot to transer the smell. |
健康促進/薬用 | [香辛料]消化促進、殺菌 食欲増進、鎮痛作用、健胃、抗菌・殺菌作用、月経不順改善、利尿促進 末端血行の刺激、鎮痙、解熱、血糖値降下、出血と感染予防、消化促進作用がある。 下痢、吐き気、嘔吐、胃腸炎、風邪、インフルエンザ、高血圧、関節炎、リウマチ、カンジダ症に内服する。 妊娠中には使用してはならない。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用・香辛料: 消化促進 食欲増進 鎮痛作用 健胃 抗菌・殺菌作用 月経不順改善 利尿促進 末端血行の刺激 鎮痙 解熱 血糖値降下 出血と感染予防
内服: 下痢 吐き気 嘔吐 胃腸炎 風邪 インフルエンザ 高血圧 関節炎 リウマチ カンジダ症
妊娠中には使用してはならない。 | Summary of Health Care | Action, spice: Digestive promotion Appetite improvement Analgesic action Stomachic Antibacterial, bactericidal action Improving irregular menstruation Diuretic promotion Stimulation of terminal blood circulation Spasmolysis Decline of fever Descent in blood glucose level Bleeding and infection prevention
Oral administration: Diarrhea Nausea Vomiting Gastroenteritis Cold Influenza Hypertension Arthritis Rheumatism Candidiasis
Shall not be used during pregnancy |
一般文献 | Wiliam, Medicines form the Earth,McGraw-Hill Book Company,(New York)、(1978) 難波恒雄,原色和漢薬図鑑(上、下),保育者、大阪(1980) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | 羅漢果入り改源のど飴((株)カイゲン,大阪市中央区道修町2-5-14,http://www.kenko.com/product/item/itm_7511013072.html) 緑茶のど飴((株)扇雀飴本舗,〒542-0066大阪市中央区瓦屋町2-5-2,http://www.senjakuame.co.jp/candy/ryokucya.htm) | Processed Food | - |