大分類植物KingdomPlant
種名Cinnamomum zeylanicumSpeciesCinnamomum zeylanicum
学名(一般名)Cinnamomum zeylanicum J.Presl、Cinnamomum verum[Cinnamon、Ceylon cinnamon、しなもん、シナモン、にっけい、ニッケイ、肉桂、けいひ、ケイヒ、桂皮、にっき、ニッキ]Latin Name(General Name)Cinnamomum zeylanicum J.Presl,Cinnamomum verum[Cinnamon,Ceylon cinnamon]
科名クスノキ科FamilyLauraceae
原産/分布中国南部からベトナム、スリランカ、南インド。
紀元前4000年ごろからエジプトでミイラの防腐剤として使用。
中国では薬学書「神農本草経」(後漢時代、25年~220年)に記載されている。
OriginIt is native to southern China, Vietnum, Sri Lanca, South India.
This plant was used to preserve mummy in Egypt around B.C.4000.
In China, there is the description about this plant in a Chinese book on agriculture and medicinal plants, (also Shennong Ben Cao Jing, the Classic of Herbal medicine) which was written in later Han era (25-220year).
日本伝来日本には8世紀前半に伝来し、正倉院の御物の中に残されている。江戸時代、亨保年間に樹木が伝来。Introduction into JapanIt was introduced into Japan in the early 8th century. It can be found among the imperial treasures in Syosoin treasure house. The tree was brought in between 1716-1736 Kyoho years during Edo period.
概説紀元前4000年ごろからエジプトでミイラの防腐剤として使用。中国では薬学書「神農本草経」(後漢時代、25年~220年)に記載されている。
[品種]セイロンシナモン、チャイナシナモン、日本シナモン
古代ローマにおいてシナモンは王侯貴族の女性のあいだで香水として使われており、その甘美な香りから、愛する人への最高の贈り物として使われていた。
ハーブの一種
[内皮、葉、オイル]甘い刺激、加温性のハーブ。
樹皮と樹皮オイルは口中清浄剤、化粧品にも使われる。
葉のオイルはより穏やかで、70から80%のオイゲノールを含み、カーネイション系の香水になる。
樹皮をはがして乾燥させたもの。
SummaryThis plant was used to preserve mummy in Egypt around B.C.4000.
In China, there is the description about this plant in a Chinese book on agriculture and medicinal plants, ''Shinnou honzoukyou''(also Shennong Ben Cao Jing, the Classic of Herbal medicine) which was written in later Han era (25-220year).
[cultivars]Ceylon cinammon, China cinammon, Japanese cinammon
Cinammon was used as perfume by fair ladies and princesses in ancient Rome. The sweet smell of cinammon made itself the best gift to the beloved persons.
a herb
[part used:inner bark, leaves, oil]a sweet, irritative, warming herb
The bark and the bark oil are used in mouth wash, cosmetics.
The leave oil is milder and contains eugenol at concentration of 70 to 80%, which is used to make carnation perfume.
The bark is skinned and dried.
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食用[香辛料]樹皮を香辛料に用いる。
市場で目にするのはスティックタイプとパウダータイプ。
苦味と甘味が混じった清涼感のある香りで、スティックタイプは噛むと辛味も感じられる。
甘味を引き立たせる。
コーヒーや紅茶を飲むときにシナモンスティックをスプーン代わりにかき回して飲むとほどよい香りが楽しめる。
樹皮と樹皮オイルはケイヒアルデヒドを豊富に含み、焼き物料理、食肉製品、菓子製造、ピクルス、コーラタイプの清涼飲料、アイスクリーム、酒に利用される。
上品な甘い芳香が特徴。
粉末はカプチーノやアップルパイ等の香りづけ。スティックは砂糖つぼに入れて香りを移す等。
EdibleThe bark is used as a spice.
The bark is processed into commercial products like cinnamon sticks and cinnamon powder.
The bitter and sweet smell is refreshing. The stick is found hot when chewed.
The smell can transfer to coffee or tea by stirring with a cinammon stick in place of a spoon.
The bark and the bark oil contain a lot of cinnamaldehyde, which are used to baked dishes, meat dishes, sweets, pickles, soft drinks, ice creams, liquors.
The smell is distinctively sweet.
Cinammon powder is used to flavor capuccino, apple pies. Cinammon sticks are put in sugar pot to transer the smell.
健康促進/薬用[香辛料]消化促進、殺菌
食欲増進、鎮痛作用、健胃、抗菌・殺菌作用、月経不順改善、利尿促進
末端血行の刺激、鎮痙、解熱、血糖値降下、出血と感染予防、消化促進作用がある。
下痢、吐き気、嘔吐、胃腸炎、風邪、インフルエンザ、高血圧、関節炎、リウマチ、カンジダ症に内服する。
妊娠中には使用してはならない。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用・香辛料:
消化促進
食欲増進
鎮痛作用
健胃
抗菌・殺菌作用
月経不順改善
利尿促進
末端血行の刺激
鎮痙
解熱
血糖値降下
出血と感染予防

内服:
下痢
吐き気
嘔吐
胃腸炎
風邪
インフルエンザ
高血圧
関節炎
リウマチ
カンジダ症

妊娠中には使用してはならない。
Summary of Health CareAction, spice:
Digestive promotion
Appetite improvement
Analgesic action
Stomachic
Antibacterial, bactericidal action
Improving irregular menstruation
Diuretic promotion
Stimulation of terminal blood circulation
Spasmolysis
Decline of fever
Descent in blood glucose level
Bleeding and infection prevention

Oral administration:
Diarrhea
Nausea
Vomiting
Gastroenteritis
Cold
Influenza
Hypertension
Arthritis
Rheumatism
Candidiasis

Shall not be used during pregnancy
一般文献Wiliam, Medicines form the Earth,McGraw-Hill Book Company,(New York)、(1978)
難波恒雄,原色和漢薬図鑑(上、下),保育者、大阪(1980)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品羅漢果入り改源のど飴((株)カイゲン,大阪市中央区道修町2-5-14,http://www.kenko.com/product/item/itm_7511013072.html)
緑茶のど飴((株)扇雀飴本舗,〒542-0066大阪市中央区瓦屋町2-5-2,http://www.senjakuame.co.jp/candy/ryokucya.htm)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
17067香辛料類シナモン15123569.4(2.7)3.6(1.9)(0)3.5--82.1--79.6-3.923550120087507.10.90.4941.0063143(0)---61(0)-----0.080.141.3(2.0)-(0)(0)-1.4Tr0.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
17067 香辛料類 シナモン 9.4 (2.7) 3.6 (130) (230) (220) (70) (52) (120) (130) (120) (250) (120) (44) (200) (110) (150) (150) (400) (330) (180) (380) (180) (3200) -