大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Cirsium dipsacolepis | Species | Cirsium dipsacolepis |
学名(一般名) | Cirsium dipsacolepis[Yamagobo、やまごぼう、ヤマゴボウ、山牛蒡] | Latin Name(General Name) | Cirsium dipsacolepis[Yamagobo] |
科名 | ヤマゴボウ科 | Family | Astraceae |
原産/分布 | 中国 | Origin | It is native to China. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 日本各地の山中の日陰に自生する。 有毒な野草のヤマゴボウとは別種。 オニアザミの根。長野県、東北、北海道で作られる。 細い、漬物など。 | Summary | It occurrs on sunny sides in mountains. A poisonous wild plant named Yamagobo (Phytolacca americana) is another kind. It is produced in Nagano, Tohoku, and Hokkaido. The roots are thin and pickled. |
旬 | 6-7月 | | From June to July. |
食用 | 若葉をゆでると鰹節の風味がある。 | Edible | Young leaves get bonito flavor when boiled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |