大分類植物KingdomPlant
種名Citrullus vulgarisSpeciesCitrullus vulgaris
学名(一般名)Citrullus vulgaris[Watermelon、すいか、スイカ、西瓜]Latin Name(General Name)Citrullus vulgaris[Watermelon]
科名ウリ科FamilyCucurbitaceae
原産/分布熱帯アフリカ
アフリカ
OriginIt is native to tropical Africa.
日本伝来16世紀頃に渡来したが栽培が盛んになったのは明治中期ごろ。Introduction into JapanIt was introduced in the16th century. The cultivation became popular in the middle of Meiji era.
概説[品種]紅小玉、黄小玉、夏花火、ペイズリー、ダイナマイトスイカ
すいかの種は中国で最も好まれるようだ。インド、パキスタンなどでも皮を剥いた種が市販されている。
[種類]大玉スイカ、小玉スイカ、黒部スイカ、ラグビーボール、種無しスイカ、富研
紀元前5000年には南アフリカで栽培されており、平安時代に中国を経て、日本へ渡った。当時は黒皮系の品種だった。明治時代にはアメリカ品種との交雑などにより、緑に黒の縞模様の「大和」などが登場。果肉には、赤、黄色、オレンジなどがあり、サイズも小玉から大玉までさまざま。シトルリンを含む。夢黒小玉(果皮が黒っぽい濃い緑色、熊本県の赤肉の小玉スイカ、糖度は12度以上と甘い)、太陽(黄色い果皮、濃い縞模様、大玉スイカ、果肉は赤く、糖度が高くて食感もよい)、マダ-ボール(ラグビーボール型の赤肉の小玉スイカ、皮が薄く、果肉が甘くて果汁が多い、黄肉の(ゴールドマダ-ボールもある)、タヒチ(北海道で育成された黒玉の大玉スイカ、でんすけスイカ、ダイナマイトスイカともいう、甘味が強い)、サマーオレンジ(果肉が鮮やかなオレンジ色、果皮は濃緑の縞入り、糖度は12.5-13度と甘い)、ひまわり(果皮は緑色に黒の縞模様、果肉は淡い黄色の小玉スイカ、糖度は11度のすっきりした甘さ)、旭大和(大和あkらできた系統、果肉の緑色が薄く、縞模様も薄い、赤肉で焼く6kgの中玉スイカ)、縞王(日本の大玉スイカ、山形県産、鳥取県産が有名、糖度は12度前後)。
SummaryThe seeds are willingly eaten in China. Skined seeds are commercially available in India and Pakistan.
The cultivation already began in South Africa around 5000 B.C. It arrived in Japan by way of China in Heian period. At that time only black species was cultivated. In Meiji period, ''Yamato'' striped species was born through crossing with american species. The flesh coulors vary from red, yellow and orange, so do the sizes from small to large. Water melons are rich in citrulline. ''yumekurokodama''(the rind is dark green, produced in Kumamoto, small in size, very sweet with the sugar density more than 12 degree), ''Taiyou''(the rind is yellow, clearly striped, big in size, the flesh is red, with high sugar content, palatable texture), Madder ball(is a shape of rugby ball, small in size, the flesh is sweet, red, and juicy, the rind is thin, another variety of madder ball is yellow), Tahichi( is very sweet, large in size, black rind, grown in Hokkaido. It is also called ''Densuke'' or ''Dynamite''. Summer Orange( the flesh is bright orange, the flesh is dark green striped, with the sugar density of 12.5 to 13 degree), Himawari(the rind is striped green and black, the flesh is pale yellow, small in size, moderately sweet as the sugar content of 11 degree), ''Asahiyamato''(bred from ''Yamoto'', the flesh outside is close to white, lightly striped, middle sized about 6kg in weight), ''Shima ou''(Japanese origin, big in size, produced in Yamagata or Tottori, with the sugar content of 12degree)
7-8月From July to August
食用[実]生食。カロテン、リコピン、カリウム、シトルリン。[皮]浅漬け
冷えすぎると味が損なわれるので水道水で冷やすのも良い。
はりとつやがあり、縞のはっきりした物が上質。カット瓜は果肉の色が鮮やかな物、種子が真っ黒で周りに隙間のあるものがおいしい。
保存:玉のままならば涼しい場所へ。カットしたものはラップをして冷蔵。
黒瓜子(へいぐあず):すいかのタネを炒って味付けした中国名産のおつまみ。割って中の白い実を食べる。
すいかの糖分は果糖によるもので、冷やすと甘味が増すという特徴がある。食べる前に冷蔵庫で冷やしておくとおいしさが際立ちます。また栄養分を摂取するなら果肉だけではなく残った皮やタネも活用しましょう。皮は漬け物やみそ汁の具にしたり、炒めたりすると無駄なく使い切れます。ウリ科の植物なので同じウリ科のきゅうりのように使うとよいでしょう。タネはふだん捨ててしまいがちですが、さっと洗って乾かしておきましょう。フライパンで炒って塩をふれば食感の楽しいおつまみになります。
Edible[part used:fruit]It contains carotene, lycopene, potassium, citrulline.
[part used:rind]The rind is quick pickled.
Cooling too much ruins the flavor. The taste is brought out by cooling moderately by putting under running water.
Tips to choose a tasty water melon. Check the rind if it is firm and glossy with clear stripes.[how to preserve]The whole fruit is to be put in a cool place. Sectioned fruit is covered with cellophane and placed in a refrigerator.
''Heiguazu'' is one kind of Chinese nibbles. It is a roasted seed with seasonings. The seed coat is cracked and the white part under the coat is eaten.
The fructose is responsible for the sweetness of watermelon, which has the characteristics to increase the sweetness when cooled. Putting in the refrigerator before eating is recommendable. The rind and seeds are also useful sources of nutrients. The rind is pickled or put in miso soup as an ingredient or stir-fried, so that whole fruit can be consumed without waste. Water melon is cooked in the same way as a cucumber which belongs to the same Cucurbitaceae family. The seeds are washed and dried instead of being thrown away. Tasty nibbles are made out of the seeds which are roasted and salted.
健康促進/薬用抗酸化作用、利尿作用、動脈硬化予防。
利尿促進、むくみ防止、ガン抑制、動脈硬化予防、高血圧予防、血栓防止、視力維持改善、細胞老化防止、夏バテ予防、腎臓のはたらき強化
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要抗酸化作用
利尿作用
動脈硬化予防
むくみ防止
ガン抑制
高血圧予防
血栓防止
視力維持改善
細胞老化防止
Summary of Health CareAntioxidant action
Diuretic action
Prevention of atherosclerosis
Prevention of edema
Inhibition of cancer
Prevention of hypertension
Thrombosis prevention
Maintenance or improvement of eyesight
Prevention of cellular senescence
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
05021種実類すいかいり、味付け21935285.9(28.7)29.636.9(0)46.42.32.216.77.1-13.4-4.7580640704106205.33.91.491.432411190(0)09191(0)0.60.120.00.610.100.160.8(7.6)0.71(0)1201.049.1Tr1.5
07077果実類すいか赤肉種、生1724189.60.30.6(0.1)00.1--9.50.3-9.5-0.2112041180.20.10.030.030001(0)0830083069(0)0.100000.030.020.20.30.07(0)30.220.9100
07171果実類すいか黄肉種、生1724189.6-0.60.100.1--9.20.3-9.5-0.2112041180.20.10.030.030001(0)---101(0)0.100000.030.020.2(0.3)0.07(0)30.220.9100


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
05021 種実類 すいか いり、味付け 5.9 (28.7) 29.6 (1400) (2200) (930) (870) (460) (1300) (2100) (1100) (3200) (1200) (410) (1600) (810) (5100) (1600) (2900) (6000) (1700) (1300) (1600) (33000) -
07077 果実類 すいか 赤肉種、生 89.6 (0.3) 0.6 14 15 14 4.8 6.8 12 15 5.3 20 9.9 5.3 14 9.5 51 13 35 80 9.5 11 13 330 11
07171 果実類 すいか 黄肉種、生 89.6 (0.3) 0.6 (14) (15) (14) (4.8) (6.8) (12) (15) (5.3) (20) (9.9) (5.3) (14) (9.5) (51) (13) (35) (80) (9.5) (11) (13) (330) (11)