大分類植物KingdomPlant
種名Citrus aurantiumSpeciesCitrus aurantium
学名(一般名)Citrus aurantium[Bitter orange、Seville orange、だいだい、ダイダイ、橙、代々、Sour orange、さわーおれんじ、サワーオレンジ、びたーおれんじ、ビターオレンジ、きじつ、キジツ、枳実、きこく、キコク、枳殻]Latin Name(General Name)Citrus aurantium[Bitter orange,Seville orange,Sour orange]
科名ミカン科FamilyRutaceae
原産/分布ヒマラヤ地方、インドOriginIt is native to Himalayan region, India.
日本伝来中国から渡来。日本に伝わり、サワーオレンジからダイダイという何なったと言われている。Introduction into JapanIt was introduced by way of China. The name called was changed from sour orange to daidai in Japan.
概説青い果実が冬に熟して果皮が橙色になるが、落果せず、翌夏にはまた緑色に戻る。
ダイダイの果実は冬を過ぎても木から落ちない。2から3年は枝についていることから、代々(だいだい)と呼ばれる。
[品種]回青橙、臭橙
ハーブの一種
[葉、茎、花、熟した実から種子とピールを取り除いたもの(枳穀)、熟していない実全体(枳実)、ピール、オイル]
ネロリオイルとプチグレインオイルは香水に使用される。
SummaryGreen fruits ripe in winter and turn orange but don't drop. They turn green again next summer. The fruits keep staying on the branches for a few years. From this fact the name ''daidai'' came, which means in Japanese ''from generation to generation''.
[part used:leaves, stalks, flowers, the whole of unripe fruit, ripe fruit except seed and peel, peel, oil]
Neroli oil and petitgrain oil are used in perfumes.
2-3月From February to March
食用[果実]生食、ジャムなど。ポン酢
実はマーマレイド、オレンジ・フラワー水はデザートに利用される。
保存:冷暗所で常温保存。長期保存ならポリ袋に入れ、空気を抜き冷蔵。果汁は冷凍も可。
果汁を酢とあわせてポン酢として利用します。冬のなべに使用すればかぜ予防が期待できます。
Edible[part used:fruit]The fruit is eaten raw, or jammed. The juice is used in ponzu dressing. Orange flower water is used for desserts.
[how to preserve]It can be kept in a dark and cool place at a room temperature. In order to keep the orange in a long term, putting in a plastic bag from which air is pulled out and placing it in a refrigerator is necessary. The juice can be stored frozen.
健康促進/薬用果皮は漢方の橙皮である。
疲労回復、ガン抑制、動脈硬化予防、血栓防止、高血圧予防、利尿促進、リラックス効果
利尿、血糖値降下、消化促進、抗炎症、細菌、真菌感染予防作用がある。
鼓腸を伴う消化不良、下痢、頑固な咳、幼児の疝痛、ショックに内服する。
外用薬として緊張、鬱症、皮膚疾患のアロマセラピーに使用される。
風邪予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要果皮は漢方の橙皮である。

作用:
疲労回復
ガン抑制
動脈硬化予防
血栓防止
高血圧予防
利尿促進
リラックス効果
利尿
血糖値降下
消化促進
抗炎症
細菌、真菌感染予防

内服:
鼓腸を伴う消化不良
下痢
頑固な咳
幼児の疝痛、ショック

外用薬(アロマセラピー):
緊張
鬱症
皮膚疾患
Summary of Health CareThe fruit skin is To-Hi in the traditional chinese medicine

Action:
Recovery from fatigue
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Thrombosis prevention
Prevention of hypertension
Diuretic promotion
The effect of relaxing
Diuretic
Descent in blood glucose level
Digestive promotion
Anti-inflammatory
Inhibition of bacterial and fungal infections

Oral administration:
Indigestion with flatulence
Diarrhea
Persistent cough
Colic and shock of infants

External medicine(Aromatherapy):
Tension
Melancholia
Skin diseases
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07083果実類-かんきつ類だいだい果汁、生1493591.2-0.3-(0)0.2--8.00-8.0-0.31190101080.1Tr0.020.02----(0)0036182(0)0.1000-0.030.020.40.50.02(0)130.12-350


アミノ酸成分表 登録データなし