大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Citrus hassaku | Species | Citrus hassaku |
学名(一般名) | Citrus hassaku[Hassaku、はっさく、ハッサク、八朔] | Latin Name(General Name) | Citrus hassaku[Hassaku] |
科名 | ミカン科 | Family | Rutaceae |
原産/分布 | 日本(広島) | Origin | It is native to Hiroshima, Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | はっさく(八朔)とは旧暦の8月1日の意味でその時期に食べられていたことに由来します。しかし現在では2-4月が食べごろです。 ビタミンCが多く、300gくらいのものを1個食べれば1日に必要な摂取量を補うことができます。 | Summary | The Japansese name, ''Hassaku'' means August 1st of old lunar calender. This fruit was eaten around that time. Nowadays the best season for the fruit is from February to April. It is rich in vitamin C. One fruit of 300g can supply enough vitamin C for a day. |
旬 | 1-5月 | | From January to May |
食用 | 保存:新聞紙に包み冷暗所で常温保存。長期保存なら同様にし冷蔵。冷凍は味が落ちる。 | Edible | [how to preserve]Wrap with newspaper and keep it in a cool and dark place at a room temperature. Placing in a refrigerator is recommeded when to preserve in a long term. The taste degrades when frozen. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |