大分類植物KingdomPlant
種名Citrus junosSpeciesCitrus junos
学名(一般名)Citrus junos[Yuzu、ゆず、ユズ、柚子、おにたちばな、オニタチバナ]Latin Name(General Name)Citrus junos[Yuzu]
科名ミカン科FamilyRutaceae
原産/分布中国長江(揚子江)周辺。OriginIt is native to Yangzi region in China.
日本伝来日本への渡来時期は不明だが、飛鳥か奈良時代に朝鮮半島から伝わったとされる。Introduction into JapanIt is unclear when it was introduced in Japan. It is said that it came by way of the Korean peninsula in Asuka or Nara period.
概説実の表面に凹凸が多い。
香りや酸味を加えるために果肉や果皮を利用する。
柑橘類では寒さや病害虫に最も強く、北海道を除く全国各地で栽培されている。
出荷時期は黄ユズが冬、青ユズが春から夏。
[種類]無核ユズ、紅ユズ
SummaryThe surface of the fruit is uneven.
The flesh and the outer rind are used to add the aroma and the sourness.
It is the most resistant to cold and pests of all citrus varieties, and cultivated all over Japan except Hokkaido.
The shipment of yellow fruits is in winter. That of green fruits is in spring and summer.
[cultivars]seedless yuzu, red yuzu
12-1月From December to January
食用[果実]生食。カリウム、ビタミンC
保存:冷暗所で常温保存。長期保存ならポリ袋に入れ、空気を抜き冷蔵。果汁は冷凍も可。
かぜの予防にはゆずの果肉を絞ってはちみつなどと湯に入れて飲むとよいでしょう。
Edible[part used:fruit]It is eaten raw. It contains potassium, vitaminC.[how to preserve]It can preserved in a dark and cool place at a room temperature. In order to keep for a long term, putting it in a plastic bag from which air is pulled out is necessary. The juice also can be preserved frozen.
The juice extracted from the flesh is mixed with honey and hot water is preventive for cold.
健康促進/薬用ガン抑制、リラックス効果、疲労回復、動脈硬化予防、高血圧予防、利尿促進、風邪予防Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要ガン抑制
リラックス効果
疲労回復
動脈硬化予防
高血圧予防
利尿促進
Summary of Health CareInhibition of cancer
The effect of relaxing
Recovery from fatigue
Prevention of atherosclerosis
Prevention of hypertension
Diuretic promotion
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
板木利隆監修、からだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品柚餅(京都市上京区今出川堀川西船橋町340)
潤る茶(キリンビバレッジ(株),http://www.beverage.co.jp/ururu/,〒101-8645 東京都千代田区神田和泉町1番地 神田和泉町ビル)
菜々菓(柚子,鈴懸,福岡市博多区上川川端町12-20ふくぎん博多ビル1階,http://www.suzukake.co.jp/)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07142果実類-かんきつ類ゆず果皮、生2105083.70.91.20.1(0)0.5--8.06.9-14.2-0.45140411590.30.10.020.120001(0)01944024020(0)3.400.60-0.070.100.50.70.09(0)210.893.61600
07143果実類-かんきつ類ゆず果汁、生1283092.0(0.4)0.5-(0)0.1--6.70.4-7.0-0.412102011110.10.10.020.10----(0)001571(0)0.2000-0.050.020.2(0.2)0.02(0)110.29-400


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
07142 果実類-かんきつ類 ゆず 果皮、生 83.7 0.9 1.2 37 60 61 13 16 30 42 35 78 41 11 48 27 48 48 220 120 47 120 56 1100 29
07143 果実類-かんきつ類 ゆず 果汁、生 92.0 (0.4) 0.5 (7.2) (11) (12) (3.2) (5.0) (8.2) (8.8) (5.6) (14) (8.6) (2.5) (11) (4.5) (11) (25) (150) (60) (10) (39) (45) (420) (29)