大分類植物KingdomPlant
種名Coix lacryma-jobi var. ma-yuenSpeciesCoix lacryma-jobi var. ma-yuen
学名(一般名)Coix lacryma-jobi var. ma-yuen[Job's tears、Adlay、はとむぎ、ハトムギ、鳩麦、よくいにん、ヨクイニン、薏苡仁]Latin Name(General Name)Coix lacryma-jobi var. ma-yuen[Job's tears,Adlay]
科名イネ科FamilyPoaceae
原産/分布中国南部からインドシナ半島OriginIt is distributed from South China to Indochina peninsula.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説種子を蒔けばよく発芽し、どんな荒地でもよく育つ。
真ん中にある茶色の大きな溝が特徴。
江戸時代末期頃までは、ヨクイ、シコク麦、チョウセン麦、トウ麦などと呼ばれ、明治以降になってハトムギと呼ばれるようになった。
秋に数珠玉大の実をつける。
ハーブの一種
[実]甘い冷却性のハーブ。
SummarySown seeds are easy to germinate and grow even on wastelands.
The characteristic of the grain is a brown groove in the middle.
It was called as Yokui, Sikoku mugi, Tyousen mugi, Tou mugi till the end of Edo period. Since the Meiji era, it was called Hatomugi.
It bears grains like beads in autumn.
a herb
[part used:fruit]a sweet cooling herb
--
食用はと麦茶は古くからよく知られてる。
皮を取り、煎じて麦茶にする。
粉にして菓子やパン等に利用。
殻付きのものをお茶にすると飲むと香ばしい味と香りが楽しめる。
EdibleThe tea made of this plant has been well known since the old times.
The grain is threshed, roasted and made into tea.
The grain is pulverized and used in making sweets and breads.
The whole grain tea has strong roasting smell.
健康促進/薬用発芽初期段階のもやし(長さ約2cm)には抗菌性物質が含まれる。
ほかの穀類に比較して、タンパク質、脂質が多い。
一般に滋養強壮薬とされ、漢方では薏苡仁(よくいにん)と呼び、利尿、鎮痛、消炎、解熱、健胃、整腸などの目的で使われる。
むくみや血膿をとったり、関節の痛みやリウマチに煎じて使う。
いぼ取りに効果がある。
にきびや皮膚の荒れにも良いとされる。
体を冷やす作用があるので冷え性の人や妊娠中、月経時の女性は控えた方が良い。
はと麦茶:免疫力強化、抗炎症、利尿促進、皮膚機能維持改善、高血圧予防、便秘改善、骨の強化、むくみ防止
消炎、鎮痛、鎮痙、解熱、細菌、真菌感染予防、主として脾臓の強壮、鎮静作用がある。
過剰摂取は血圧低下を起こす。
特にリウマチ性関節炎、泌尿器機能不全、肺膿瘍、脾臓機能低下に伴う下痢に内服する。
発酵させた種子の液は、リウマチの痛み止めになる。
妊娠中には使用してはならない。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要発芽初期段階のもやし(長さ約2cm)には抗菌性物質が含まれる。

ほかの穀類に比較して、タンパク質、脂質が多い。
一般に滋養強壮薬とされ、漢方では薏苡仁(よくいにん)と呼び、利尿、鎮痛、消炎、解熱、健胃、整腸などの目的で使われる。
むくみや血膿をとったり、関節の痛みやリウマチに煎じて使う。
いぼ取りに効果がある。
にきびや皮膚の荒れにも良いとされる。
体を冷やす作用があるので冷え性の人や妊娠中、月経時の女性は控えた方が良い。

はと麦茶:
免疫力強化
抗炎症
利尿促進
皮膚機能維持改善
高血圧予防
便秘改善
骨の強化
むくみ防止
消炎
鎮痛
鎮痙
解熱
細菌、真菌感染予防
主として脾臓の強壮、鎮静作用

過剰摂取は血圧低下を起こす。

内服:
特にリウマチ性関節炎
泌尿器機能不全
肺膿瘍
脾臓機能低下に伴う下痢

発酵させた種子の液は、リウマチの痛み止め

妊娠中には使用してはならない。
Summary of Health CareSprout in early stage of germination (around 2cm length) contains an antibacterial substance

Contains more protein and lipid when compared to other cereals
Generally accepted as analeptic and called YOKUININ in traditional chinese medicine Used for Diuretic, analgesic, anti-inflammatory, antipyretic, stomachic and intestinal
Used for joint pain, rheumatism and taking off edema and sanious pus after brewing
Effective on wart removal
Effective in acne and skin roughness
As it has the effect of cooling body, those people who has sensitivity to cold or women of pregnant or during menstruationwith are better to refrain from using

Adlay tea:
Enhancement of immunocompetence
Anti-inflammatory
Diuretic promotion
Maintenance and improvement skin function
Prevention of hypertension
Constipation improvement
Strengthening of bones
Prevention of edema
Antiphlogistic
Analgesia
Spasmolysis
Decline of fever
Inhibition of bacterial and fungal infections
Mainly tonic and sedative effect on splenic

Excessive intake causes decrease in blood pressure

Oral administration:
In particular, rheumatoid arthritis
Urological dysfunction
Pulmonary abscess
Diarrhea due to spleen functional decline

The solution of fermented seeds is rheumatic pain reliever

Shall not be used during pregnancy
一般文献芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
Literature-
加工品爽健美茶(日本コカ・コーラ株式会社,東京都渋谷区渋谷4-6-3,http://sokenbicha.jp/brand/)
煎りハトムギ((有)九南サービス,宮崎県都城市平江町44-3,http://shop.gnavi.co.jp/Mall2/1034/137601.html)
減肥茶((株)上辻園,京都府綴喜郡宇治田原町奥山田岳谷33)
潤る茶(キリンビバレッジ(株),http://www.beverage.co.jp/ururu/,〒101-8645 東京都千代田区神田和泉町1番地 神田和泉町ビル)
のど黒飴(ノーベル製菓(株),〒544-0004大阪市生野区巽北4丁目10番2号,http://nodokuro.com/item.php)
Processed Food-

Coix_lacryma-jobi(Genhicha_1)_PR.jpg


Coix_lacryma-jobi(Irihatomugi_1)_PR.jpg


Coix_lacryma-jobi(Job's_tears_1).jpg


Coix_lacryma-jobi(Job's_tears_2).jpg


Coix_lacryma-jobi(Job's_tears_3).jpg


Coix_lacryma-jobi(Job's_tears_4).jpg


Coix_lacryma-jobi(Job's_tears_5).jpg


Coix_lacryma-jobi(Soukenbicha_1)_PR.jpg


Coix_lacryma-jobi(var_ma-yuen_1)_PR.jpg


Coix_lacryma-jobi(var_ma-yuen_Nodoame_1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
01138穀類はとむぎ精白粒149635313.012.513.3-(0)1.3--72.40.6-72.2-0.2185612200.40.40.110.81----(0)---0(0)(0)000.10(0)0.020.050.51.70.07(0)160.16-(0)0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
01138 穀類 はとむぎ 精白粒 13.0 12.5 13.3 550 1900 220 350 240 590 710 520 1200 400 70 750 300 510 1400 870 3500 320 1300 670 15000 400