大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Cookeolus japonicus | Species | Cookeolus japonicus |
学名(一般名) | Cookeolus japonicus[black-finned big-eye、bull eye、hong-finned bullseye、scad、ちかめきんとき、チカメキントキ、近目金時] | Latin Name(General Name) | Cookeolus japonicus[black-finned big-eye,bull eye,hong-finned bullseye,scad] |
科名 | キントキダイ科 | Family | Priacanthidae |
原産/分布 | 世界中の暖海域、日本では本州中部以南に分布する。 | Origin | It is distributed in warm seas around the world. In Japan, it is found in the sea south to Central Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は白身で美味。 煮魚や刺身にされる。 | Edible | The flesh is white and tasty. It is eaten raw as sashimi, boiled in soy sauce. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |