大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Cookeolus japonicusSpeciesCookeolus japonicus
学名(一般名)Cookeolus japonicus[black-finned big-eye、bull eye、hong-finned bullseye、scad、ちかめきんとき、チカメキントキ、近目金時]Latin Name(General Name)Cookeolus japonicus[black-finned big-eye,bull eye,hong-finned bullseye,scad]
科名キントキダイ科FamilyPriacanthidae
原産/分布世界中の暖海域、日本では本州中部以南に分布する。OriginIt is distributed in warm seas around the world. In Japan, it is found in the sea south to Central Honsyu.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用肉は白身で美味。
煮魚や刺身にされる。
EdibleThe flesh is white and tasty.
It is eaten raw as sashimi, boiled in soy sauce.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし