大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
---|---|---|---|
種名 | Corbicula fluminea | Species | Corbicula fluminea |
学名(一般名) | Corbicula fluminea[Asian clam、たいわんしじみ、タイワンシジミ、台湾蜆] | Latin Name(General Name) | Corbicula fluminea[Asian clam] |
科名 | シジミ科 | Family | Cyrenidae |
原産/分布 | 中国、台湾 | Origin | It is native to China, Taiwan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 夏、冬 | Summer, winter | |
食用 | 殻が薄くて黒々しているもの。 口がしっかり閉じているものを選ぶ。 身がしっかりと締まっているものが新鮮。 保存:ビニール袋に入れて密閉し冷蔵庫の野菜室へ。 砂抜きして冷凍も可。 | Edible | Tips to choose good clams Coose the clams with the shells thin, dark black and see if the shells are tightly closed. The fresh clam has the firm texture. how to preserve Put in a sealed plastic bag and place it in a vegetable drawer of refrigerator. It can be frozen after the sand flushed out. |
健康促進/薬用 | 肝臓の働き強化、貧血予防、コレステロール低下 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |