大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Crithmum maritimum | Species | Crithmum maritimum |
学名(一般名) | Crithmum maritimum[Samphire、Rock Samphire、Seafennel、ろっく・さんふぁいあ、ロック・サンファイア] | Latin Name(General Name) | Crithmum maritimum[Samphire,Rock Samphire,Seafennel] |
科名 | セリ科 | Family | Apiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体、葉]塩気のある、強い芳香性のハーブ。 春の終りに全体を刈り取り、生のまま成分浸出液にする。 | Summary | a herb [part used:whole, leaves]a salty, strongly aromatic herb The whole plant is harvested in the end of spring. The liquid is extracted raw. |
旬 | - | | - |
食用 | 葉はサラダ、バター煮、ピクルスにする。 生の葉は野菜として利用する。 | Edible | The leaves are used for salads, stirred with butter, or pickled. The raw leaves are used as vegetable. |
健康促進/薬用 | 利尿、解毒、消化促進作用がある。 減量効果があるといわれている。 肥満、腎臓機能不全、倦怠に内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 利尿 解毒 消化促進
減量効果
内服: 肥満 腎臓機能不全 倦怠 | Summary of Health Care | Action: Diuretic Detoxication Digestive promotion
Weight reduction effect
Oral administration: Obesity Kidney dysfunction Malaise |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |