大分類 | 動物(ナマコ類) | Kingdom | Animal(Holothuroidea) |
種名 | Cucumaria japonica | Species | Cucumaria japonica |
学名(一般名) | Cucumaria japonica[sea cucumber、sea sausage、きんこ、キンコ] | Latin Name(General Name) | Cucumaria japonica[sea cucumber,sea sausage] |
科名 | キンコ科 | Family | Cucumariidae |
原産/分布 | 常磐地方以北、北海道や千島列島にも分布。 | Origin | It is found north to Jyoban region, Hokkaido or Tsishima archipelago. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 体色は個体によりさまざまだが、産卵期に生殖腺が黄色に染まることからこの名前がついたとされる。 金華山付近が名産地。 | Summary | An individual is different in color. The name ''Kin ko'' in Japanese means a golden child. The gonad turn gold in spawning season. The name came from here. The famous producing area is Kinkasan in Miyagi. |
旬 | - | | - |
食用 | マナマコとは違い、生食ではなく乾燥品にする。 | Edible | It is dried, not eaten raw. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |