大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Cydonia oblonga | Species | Cydonia oblonga |
学名(一般名) | Cydonia oblonga[Quince、まるめろ、マルメロ] | Latin Name(General Name) | Cydonia oblonga[Quince] |
科名 | バラ科 | Family | Rosaceae |
原産/分布 | 中央アジア(イラン、トルコ) | Origin | It is native to Central Asia(Iran, Turkey) |
日本伝来 | 1634年に長崎に渡来。 | Introduction into Japan | It was brought in Nagasaki in 1634. |
概説 | かりんに似ているが果実は丸みがあり、果皮にうぶ毛が密集する点がかりんとは異なる。 | Summary | It looks like Chinese quince. The fruit is round in shape with dense fine hair. |
旬 | 10-11月 | | From October to November |
食用 | [実]生では食べられない。 果実酒、砂糖漬け、ジャムなどにする。 うぶ毛が密生していて重みがあるものがよい。 | Edible | [part used:fruits]It cannot be eaten raw. It is candied, jammed, or soaked in liquor. Fruits heavy in weight and covered with dense hair are usually good in quality. |
健康促進/薬用 | 喉の痛み、咳止めに効果。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 喉の痛み 咳止め | Summary of Health Care | Sore throat Cough medicine |
一般文献 | 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |