大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Cyprinus carpio | Species | Cyprinus carpio |
学名(一般名) | Cyprinus carpio[carp、common carp、こい、コイ、鯉、まごい、マゴイ、やまとごい、ヤマトゴイ、のごい、ノゴイ、りくりくぎょ、リクリクギョ、六六魚] [さくごい、サクゴイ、どいつごい、ドイツゴイ、かわごい、カワゴイ] [かがみごい、カガミゴイ、鏡鯉] | Latin Name(General Name) | Cyprinus carpio[carp,common carp] |
科名 | コイ科 | Family | Cyprinidae |
原産/分布 | 日本全国に分布。 | Origin | It is found all over Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 養殖の歴史が江戸時代からと古いため、日本各地に分布する。 昔の中国ではコイが龍に化身するとされ、日本では「鯉の滝登り」は立身出世のたとえ。 古くから珍重され、神社の供え物や祝宴に用いられ、タイやマグロ以上の高級魚とされた。 ノゴイ、ジゴイは野生種。 端のとがった円柱形で体高が低く、養殖に比べスマート。 マゴイは野生種のジゴイと、その養殖品種の総称。 ヤマトゴイは奈良県原産の養殖品種。体高があり、体幅も大きい。琵琶湖に大量に放流されている。 サクゴイ:長野県原産の養殖品種。地方品種のヨドゴイに改良を重ねたもので、高級魚として扱われる。 カガミゴイ:ヨーロッパ系の改良品種。うろこは少ないが鏡のように反射する。マゴイより身はやわらかい。ドイツゴイ、カワゴイともいう。江戸時代から養殖されてきた。日本の国魚とされ、滝を登るイメージから出世魚として武士階級に愛されてきた。 | Summary | Farming began in Edo period. Old tradition in China says that a carp transforms into a dragon. In Japan, a carp climbing up waterfalls is linked with a social success. It has been prized from the old times and presented to shrines or at ceremonies. Japanese barbel (Hemibarbus barbus), common carp are native to Japan. Wild common carp are slimmer than domesticated forms with body length bigger than height and a forward-protruding mouth. Yamato goi is farmed in Nara. It grows bigger in length and height and released in bulk into Biwako. Saku goi(Saku carp) is farmed in Nagano. It is an improved breed of Yodo goi (Yodo carp). It is regarded as a luxury fish. Kagamigoi is an improved speies of German carp. It has scales reflecting like mirrors. The flesh is softer than common carp. German carp is divided into Leder Karpchen and Spiegel Karpfen. |
旬 | 12-3月 | | From December to March |
食用 | 「にが玉」「胆のう」をつぶさずにとり除くことが料理においてだいじ。 コイの洗い、甘露煮、糸作り、コイこく、味噌漬け、観世汁。 | Edible | Removing the gall bladder intact is important in cooking. Typical dishes are Koi no Arai (raw sliced carp washed in cold water), Kanro ni (candied), Itodukuti(raw thinly sliced carp), Koi koku (chopped carp stewed in miso soup), Miso duke (pickled in miso), Kanzejiru(koi koku covered by thick stachy sauce) |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、血栓防止、肝機能強化、高血圧予防、免疫力強化、疲労回復、ガン抑制、レクチン | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |