大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Decapterus akaadsiSpeciesDecapterus akaadsi
学名(一般名)Decapterus akaadsi[redfin jack mackerel、あかあじ、アカアジ、赤鯵]Latin Name(General Name)Decapterus akaadsi[redfin jack mackerel]
科名アジ科FamilyCarangidae
原産/分布本州中部以南の南日本と東シナ海、南シナ海に分布する。OriginIt is found in the sea south to Mid Honsyu, East China sea, South China sea.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説体長約30cm。
尾ビレ、胸ビレ、背ビレが赤みを帯びている。
SummaryThe average body length is about 30cm.
The caudal, pectoral, dorsal fins are reddish in color.
--
食用関東では6-9月に見られる。
漁獲量は少ないが、刺身や干物にして賞味。
EdibleIt is found in Kanto from June to September.
The catch volume is small. It is made into sashimi or dried and eaten.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし