大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Dentex tumifrons | Species | Dentex tumifrons |
学名(一般名) | Dentex tumifrons[yellow sea bream、きだい、キダイ、黄鯛、れんこだい、レンコダイ] | Latin Name(General Name) | Dentex tumifrons[yellow sea bream] |
科名 | タイ科 | Family | Sparidae |
原産/分布 | 琉球列島を除く本州中部以南と朝鮮半島南部、東シナ海に分布。 新潟以南の日本海、朝鮮半島、東シナ海に分布。 | Origin | It is found in the seas south to Mid Honsyu(south to Niigata), south to the Koreanpeninsula, East China sea, except Ryuku islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約25cm。 黄色がかった赤色の体をしている。 背、口、目のあたりが黄色いためこの名がついた。 縁起をかついで喜鯛とも書く。 まだいに比べると割安で、祝い事の鯛の塩焼きにはきだいが使われることが多い。 | Summary | The full body length is about 25cm. The body colour is red tinged with yellow. The characteristics are yellow colour around the mouth, eyes, and back. The fish is called Kidai in Japanese, which means yellow sea bream. It is cheaper in price than red sea bream. Yeallow seabreams grilled with salt are often served at celebrations. |
旬 | 2-4月 | From February to April | |
食用 | 色も美しく、マダイの代用として祝い事の席などで用いられる。 白身で水分は少ないが脂が多いので、焼き物に適している。 塩焼きや煮つけ、椀種などで賞味される。 高級蒲鉾などの練り製品として利用。 | Edible | It is a beautiful fish and often served at celebrations instead of red sea breams. The flesh is oily with less moist, and suitable for grill cooking. It is often grilled with salt, simmered with soysauce and sugar, boiled in broth. It is sometimes made into fish paste for Kamaboko. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10189 | 魚介類-魚類-たい類 | きだい | 生 | 422 | 100 | 76.9 | (15.4) | 18.6 | 2.5 | 67 | 3.1 | (0.2) | (0.2) | 4.0 | (0) | - | 0.2 | - | 1.2 | 73 | 390 | 23 | 30 | 210 | 0.2 | 0.4 | 0.02 | 0.01 | - | - | - | - | 50 | 0 | 0 | 0 | 0 | 50 | 4 | 1.5 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.03 | 0.04 | 2.8 | (6.2) | 0.20 | 3.2 | 8 | 0.38 | - | 1 | 0.2 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10189 | 魚介類-魚類-たい類 | きだい | 生 | 76.9 | (15.4) | 18.6 | (850) | (1500) | (1700) | (570) | (220) | (790) | (730) | (630) | (1400) | (820) | (200) | (950) | (500) | (1100) | (1100) | (1900) | (2700) | (970) | (660) | (730) | (18000) | (320) |