大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Dianthus caryophyllus | Species | Dianthus caryophyllus |
学名(一般名) | Dianthus caryophyllus[Clove pink、Carnation、Gillyflower、かーねーしょん、カーネーション、おらんだせきちく、オランダセキチク、あんじゃべる、アンジャベル] | Latin Name(General Name) | Dianthus caryophyllus[Clove pink,Carnation,Gillyflower] |
科名 | ナデシコ科 | Family | Caryophyllaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [花、オイル]芳香、刺激性のハーブ。 抽出したオイルは化粧品に利用される。 | Summary | a herb [part used:flowers, oil]an aromatic, irritative herb The extracted oil is used for cosmetics. |
旬 | - | | - |
食用 | 新鮮な花はサラダに入れても良い。 花は主にリキュール、シロップ、砂糖漬け、酢の香味料に利用される。 | Edible | Fresh flowers can be eaten in salads. The flowers are used in liqueur, syrup, candy, vinegar as a flavoring agent. |
健康促進/薬用 | 解熱作用がある。 かつては強壮、強心剤に使用されていたが、今日では薬用使用は廃止されている。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 解熱作用
かつては強壮、強心剤に使用されていたが、今日では薬用使用は廃止されている。 | Summary of Health Care | Antipyretic effect
Used to be used as cardiotonic and tonic medicine Not being used for medicinal purposes currently |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |