大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Ditrema temmincki | Species | Ditrema temmincki |
学名(一般名) | Ditrema temmincki[Japanese sea perch、Temminck's surfperch、sea chub、うみたなご、ウミタナゴ、海鱮] | Latin Name(General Name) | Ditrema temmincki[Japanese sea perch,Temminck's surfperch,sea chub] |
科名 | ウミタナゴ科 | Family | Embiotocidae |
原産/分布 | ガラモ場や岩礁域に生息し、北海道中部以南、朝鮮半島南部に分布する。 | Origin | It is found in Sargassum beds, rockey reefs in the sea south to Mid Hokkaido, Southern KoreanPeninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 4-5月 | From April to May | |
食用 | 春には子持ちが人気が高い。 ほとんどが鮮魚として産地で消費される。 白身だが水っぽい肉質。 身がやわらかいのでさっと焼いてから煮付けたり、塩焼き、南蛮漬け、干物などにされる。 | Edible | The female with roe is popular in spring. It is consumed fresh in producing areas. The flesh is white and watery. It is broiled before cooking, for the texture is soft. It is grilled with salt, deep-fried and marinated, or dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |