大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Doederleinia berycoides | Species | Doederleinia berycoides |
学名(一般名) | Doederleinia berycoides[blackthroat seaperch、あかむつ、アカムツ、赤睦、のどぐろ、ノドグロ、喉黒] | Latin Name(General Name) | Doederleinia berycoides[blackthroat seaperch] |
科名 | スズキ科 | Family | Lateolabracidae |
原産/分布 | 房総半島と新潟県以南、インドネシア、オーストラリア北西岸の西部大西洋と紅海までのインド洋沿岸の水深100-200mのやや深所に分布する。 | Origin | It is found in the areas south to Boso peninsula and Niigata in Japan, West Pacific from Indonesia to North west Australia, Indian Ocean up to Red sea. The habitat is in depths from 100 to 200m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 12-2月 | From December to February | |
食用 | 淡紅色の身はやわらかく、きわめて美味である。 煮付けに向き、塩焼きや刺身、蒸し物、椀種、ちり鍋、フライ、南蛮漬けなど。 小さな魚は開き干しなどにして食される。 | Edible | The flesh is reddish in color and tasty with soft texture. It is cooked into various dishes, boiling, grilling, sasimi, steaming, hotpot, marinade. Small fish is cut open and dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |