大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
種名 | Ecklonia kurome | Species | Ecklonia kurome |
学名(一般名) | Ecklonia kurome[くろめ、クロメ、黒布] | Latin Name(General Name) | Ecklonia kurome |
科名 | コンブ科 | Family | Lessoniaceae |
原産/分布 | 千葉県以南の太平洋沿岸、瀬戸内海、日本海南部沿岸の潮下帯に生育する。 | Origin | It is found in subtidal zones in Pacific Ocean south to Chiba, Setonaikai, southern part of Japan sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 乾燥すると真っ黒になるのでこの名がついた。 | Summary | When dried, it turns black. The name, ''kurome''literally black cloth, came from this character. |
旬 | - | | - |
食用 | カジメ同様の方法で食べられる。 | Edible | It is cooked in the same way as Ecklonia cava. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |