大分類 | 海藻 | Kingdom | Alagae |
種名 | Eisenia bicyclis | Species | Eisenia bicyclis |
学名(一般名) | Eisenia bicyclis[Arame、あらめ、アラメ、荒布] | Latin Name(General Name) | Eisenia bicyclis[Arame] |
科名 | コンブ科 | Family | Lessoniaceae |
原産/分布 | 茨城県から紀伊半島までの潮下帯に生育。 低潮線付近から水深2-3mくらいに大群落を形成する。 | Origin | It is found in subtidal zones from Ibaraki to Ki Peninsula. It grows in colonies from low tidal line to depths of 2-3m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | わかめより肉質が厚く荒々しい感じがするのでこの名がついた。 蒸したものを圧搾機にかけて水分をしぼり、かんなで削る刻みアラメが一般的。 | Summary | It is thicker in flesh than wakame. It is steamed at first, dehydrated by compressor, and planed away. |
旬 | 6-8月 | | From June to August |
食用 | かき回してとろろ状にして食べる。 ふりかけ。みそ汁。 真夏に採取され、よくゆで乾燥して保存する。 生あるいは乾燥させたものを味噌汁の実、酢の物、和え物、煮物などにして食べる。 一般にアラメを細く削った「刻みアラメ」が用いられる。 アルギン酸の原料に使われている。 幼いものを食用とし、煮物や和え物、サラダなどに使用します。 保存:市販品は乾燥させたものが多い。 多湿を避け、冷暗所へ。 | Edible | When eaten, make it slimy by stirring. It is used in furikake, miso soup. It is harvested in mid summer. It is boiled and dried for preservation. It is eaten raw or cooked in many ways, like miso soup, dressed with vinegar, boiled in soy sauce. It is shredded and dried. It is harvested for alginate. It is eaten in young stage. It is dried for preservation. Keep in cool and dry place. |
健康促進/薬用 | 貧血改善、血圧低下作用、骨粗鬆症予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |