大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Epinephelus akaaraSpeciesEpinephelus akaara
学名(一般名)Epinephelus akaara[redspotted grouper、きじはた、キジハタ、雉羽太]Latin Name(General Name)Epinephelus akaara[redspotted grouper]
科名ハタ科FamilySerranidae
原産/分布本州から朝鮮半島、中国、台湾の沿岸浅所の岩礁域に生息する。OriginIt is found in Honsyu, the Korean Peninsula, China, Taiwan. It lives in rockey reefs in sallow coastal seas.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
summer
食用ハタの仲間のなかでは美味とされ、夏が食べごろ、白身の肉は淡泊なうまみがあり、刺身に向き、平造り、洗い、すし種にされ、また煮付けなどにして食される。
とくに関西地方で好まれ、近畿圏、瀬戸内地方、九州北部ではアコ、アコウと呼ばれて「アコウ料理」として賞味され、またクエ(アラ)のかわりに「アラ料理」の食材にも使われる。
小骨が少なく調理しやすい。
中国では「紅斑」と呼ばれ、高級魚の一つとされる西日本各県では種苗生産の研究が盛んで、放流なども実施されている。
EdibleIt is regarded the most tasty among Serrenidae family. The best season is summer. The flesh is white and has a delicate flavor. It is made into sashimi (raw slice), arai (washed sashimi), ingredient for sushi, nituke(boiled).
It is prized especially in Kansai region. In Kinki, Setouti, North Kyusyu, it is called Ako or Akou and eaten.
It is easy to cook with few small bones.
In China, the fish is called ''Kouhan'' and regarded as luxury fish. In West Japan, the fish is released.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし