大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Epinephelus bruneus | Species | Epinephelus bruneus |
学名(一般名) | Epinephelus bruneus[longtooth grouper、くえ、クエ、九絵] | Latin Name(General Name) | Epinephelus bruneus[longtooth grouper] |
科名 | ハタ科 | Family | Serranidae |
原産/分布 | 南日本から東-南シナ海に分布し、水深200m以浅の沿岸岩礁域に生息する。 | Origin | It is found in South Japan, East and South China Sea. The habitat is rockey reefs in shallow, costal seas less deep than 200m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | クエの呼び名は、漁師や魚商のあいだで、ハタ類の大型を成魚を指す総称ともなっている。 | Summary | 'Kue''is a common name in Japan used among fishermen and fish merchants, which is a general term for large adults of Serranidae family. |
旬 | 秋から冬 | From autumn to winter | |
食用 | ハタ類の中では最も美味とされる。 くせのない白身が好まれ、刺身だけではなく、煮物鍋物にして賞味される。 九州の「アラ料理」には欠かせない高級魚。 刺身は冊におろし、少し時間をおくと肉質がやわらかくなり、うまみを増す。 捨てるところがなく、内臓から脊椎骨、目玉まで、すべてが食べられる。 皮と肉身のあいだのゼラチン質も美味で、鱗を落とし、身をそいで湯引きにしてポン酢などで食す。 「クエの水炊き」は土佐の鍋料理の王様といわれ、「大アラの姿煮」は佐賀県唐津の秋祭「唐津おくんち」のごちそうになっている。これは1mもある大物の内臓を取り除き、醤油、砂糖、みりん、酒で長時間煮込んだもの。 また、長崎県では、「卓袱料理」にも、タイの「おひれ」の吸い物、ブタの角煮、タイ、イセエビの刺身などとともにアラ(クエ)の湯引きは欠かせない。 成魚の体にある暗褐色の模様が、垢じみていて汚れて見えるため「垢穢(くえ)」と呼ばれるようになったともいう。 | Edible | It is regarded the most tasty among Serrenidae family. The mild flesh is popular and suitable for sashimi and hot pot. It is an indispensable ingredient for the local cuisines of Kyusyu, Ara dishes. The fish is cut in filet for sashimi. Letting it rest a while makes the texture softer and the taste better. Every single part is edible from guts, spinal bone, to eye balls. The gelatinous texture lying between skin and flesh is also tasty. Remove the scales, slice the flet and parboil in hot water. Soak in pondu (vinegar and soy sauce) and eat. Kue boiled in broth is the king of hot pot cooking. The whole fish in a big size is boiled in soy sayce, which is called ''O ara no sugatani'' is a special dish served at the autumn festival of ''Kara okunci'' at Karatsu, Saga. In Sippoku culinary of Nagasaki, a broth of sea bream, boiled pork, sashimi of sea bream and robster, parboiled kue are served. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |