大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Epinephelus latifasciatus | Species | Epinephelus latifasciatus |
学名(一般名) | Epinephelus latifasciatus[banded grouper、おおすじはた、オオスジハタ、大筋羽太] | Latin Name(General Name) | Epinephelus latifasciatus[banded grouper] |
科名 | ハタ科 | Family | Serranidae |
原産/分布 | 本州中部以南の西太平洋と北部インド洋に分布し、比較的浅い岩礁域に生息する。 | Origin | It is found in the sea south to Mid Honsyu in West Pacific, and North Indian Oceans. The habitat is shallow rockey reefs. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 刺身や煮付けにして食す。 | Edible | It is made into sashimi or boiled in soy. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |