大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Erythrocles schlegelii | Species | Erythrocles schlegelii |
学名(一般名) | Erythrocles schlegelii[rover、bonnetmouth、はちびき、ハチビキ] | Latin Name(General Name) | Erythrocles schlegelii[rover,bonnetmouth] |
科名 | ハチビキ科 | Family | Emmelichthyidae |
原産/分布 | 本州中部以南の太平洋側、朝鮮半島、台湾、アフリカ東岸に分布し、水深100-350mの岩塩城に生息する。 | Origin | The habitat ranges from the Pacific ocean south to Central Honsyu, the KoreanPeninsula, Taiwan, to the East coasts of Africa. It lives on rockey reefs at depths from 100 to 350m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 刺身、塩焼きにして賞味され、高級魚として珍重される。 | Edible | It is prized as luxury fish, and cooked as sashimi, grilled with salt. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |