大分類海藻KingdomAlgae
種名Eucheuma denticulatumSpeciesEucheuma denticulatum
学名(一般名)Eucheuma denticulatum[きりんさい、キリンサイ、麒麟菜]Latin Name(General Name)Eucheuma denticulatum
科名ミリン科FamilySolieriaceae
原産/分布伊豆諸島、九州から南西諸島の潮下帯に生育。OriginIt grows in the subtidal zones near Izu islands, Kyusyu to Nansei islands.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説東南アジアで多く養殖されているオオキリンサイおよびカタメンキリンサイは、細胞壁の主成分となるカラギーナンの違いによりそれぞれあたらしい属に移された。SummaryE.striatum and E.gelatinae are farmed largely in S. Eastern Asia, and its classification was changed to the new genru according to the difference of carragenan which mainly composes the cell walls.
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食用フィリピンなどの東南アジアでも養殖され、食用もしくはカラギーナン生産に用いられる。
生のまま、あるいは塩蔵したものを塩抜きして、サラダや味噌汁の具にする
。三杯酢と和えたりツナフレークと混ぜても美味。
ミキサーにかけたあと、ゆでると溶けるので、それを冷やしてゼリー状にして食べてもよい。
EdibleIt is farmed in South Eastern Asian coutries like the Philippines. It is eaten or processed to extract carrageenan.
It is used raw or desalted (once salted) added to salads or miso soups.
It can be tasted with vinegar dressings, or tuna flakes.
The solution made by the algae (tossed in the blender and boiled) is jellified when cooled.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし