大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Euthynnus affinis | Species | Euthynnus affinis |
学名(一般名) | Euthynnus affinis[little tuna、yaito tuna、すま、スマ、須磨] | Latin Name(General Name) | Euthynnus affinis[little tuna,yaito tuna] |
科名 | サバ科 | Family | Scombridae |
原産/分布 | 南日本以南のインド・太平洋の温帯から熱帯にまで広く分布。 | Origin | It is found in temperate and tropical waters from South Japan to Indo-Pacific Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 沿岸からやや沖合の表層を群れで回遊する。 | Summary | It migrates in schools in the surface waters offshore. |
旬 | - | - | |
食用 | カツオより味は劣る。 身はやや赤みがかってやわらかく、秋から冬にかけてが美味。 刺身、塩焼き、煮付け、酒蒸し、空揚げ、てんぷら、鍋物、椀種。 | Edible | Less tasty than bonitos. The flesh is reddish and tender. The best season is from autumn and winter. It is cooked into sashimi, grilled with salt, boiled in soy, steamed with sake, deep-fried, tempura, hotpot, broth ingredient. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |