大分類植物KingdomPlant
種名Farfugium japonicumSpeciesFarfugium japonicum
学名(一般名)Farfugium japonicum[Japanese silverleaf、つわぶき、ツワブキ、石蕗]Latin Name(General Name)Farfugium japonicum[Japanese silverleaf]
科名キク科FamilyAsteraceae
原産/分布日本、中国OriginIt is native to Japan, China.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ふきに似ているが異種で、葉の表面につやがある。SummaryIt looks like Butterbur(fuki), but a different species. The leaves are shiny.
4-6月From April to June
食用元々は野草だが、家庭でも良く植えられる常緑の多年草。
アクが少なめの若い葉や葉柄を煮物、和え物、漬物などにする。
天ぷら、おひたし、佃煮、きゃらぶき等。
葉の開く前の伸びた葉柄を摘み取り茎だけをさっとゆでて水にさらしてアク抜きし、皮をむいてから利用する。
主に葉茎を食用とする。
EdibleIt is originally a wild species, found planted in the garden. It is a perennial, evergreen plant.
The young leaves, petioles are less astringent and eaten as Nimono (boiled in soy sauce), Aemono(boiled and dressed with soy sauce), Tukemono(pickled).
It is also deep-fried as tempura, tukudani(boiled down in soy).
The petioles are plucked before the leaves open, parboiled, soaked in water to remove harshness, peeled and cooked.
The petioles are main edible parts.
健康促進/薬用民間薬として、打撲、できもの、切り傷、湿疹には葉を火にあぶって細かく刻んだものや、葉を青汁がでるまでよく揉んだものをつける。胃腸薬として根を煎じて飲む。
強い抗菌作用のあるヘキセナールを含む。
動脈硬化予防、抗菌作用、便秘改善、血栓防止、高血圧予防、細胞老化防止
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要民間薬として、打撲、できもの、切り傷、湿疹には葉を火にあぶって細かく刻んだものや、葉を青汁がでるまでよく揉んだものをつける。胃腸薬として根を煎じて飲む。

強い抗菌作用のあるヘキセナールを含む。

動脈硬化予防
抗菌作用
便秘改善
血栓防止
高血圧予防
細胞老化防止
Summary of Health CarePuts the roasted and finely chopped leaves or well rubbed leaves producing green juice as a folk remedy for bruises, bumps, cuts, eczema

Contains hexenal which has a strong antibacterial effect

Prevention of atherosclerosis
Antibacterial action
Constipation improvement
Thrombosis prevention
Prevention of hypertension
Prevention of cellular senescence
一般文献オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06167野菜類つわぶき葉柄、生801993.3-0.4-(0)0--3.12.5-5.6-0.71004103815110.20.10.020.23----(0)0600605(0)0.400080.010.040.40.50.02(0)160.10-40.3
06168野菜類つわぶき葉柄、ゆで591495.0-0.3-(0)0--2.12.3-4.4-0.342160318330.10.10.020.23----(0)0800807(0)0.400080.010.030.20.30.01(0)70-00.1


アミノ酸成分表 登録データなし