大分類キノコKingdomFungi
種名Flammulina velutipesSpeciesFlammulina velutipes
学名(一般名)Flammulina velutipes[Enoki mushrooms、enokitake、winter mushrooms、えのきたけ、エノキタケ、えのきだけ、エノキダケ、榎茸、なめたけ、ナメタケ、なめすすき、ナメススキ、ゆきのした、ユキノシタ]Latin Name(General Name)Flammulina velutipes[Enoki mushrooms,enokitake,winter mushrooms]
科名キシメジ科FamilyPhysalacriaceae
原産/分布世界中に分布している。
ユキノシタ:日本、中国
エノキダケ:不明
えのきたけ:世界中の温帯から亜寒帯
OriginIt is widespread all over the world.
日本伝来平安時代の「梁塵秘抄(りょうじんひしょう)」には、なめすすきとして記載されている。Introduction into JapanIn the Ryojin Hisyo(Songs to make the dust dance on the beams, an anthology of imayo songs), it is described as ''Namesusuki''.
概説広葉樹の枯れ木や切り株に発生する。
流通している物の大部分はおがくずなどの培地で光をあてずに菌床栽培したもので天然ものとは異なる。
ユキノシタ:天ぷらやおひたしで食べる。
エノキダケ:キノコの中ではビタミンB1が非常に多く含まれる種類。
ギャバ(神経の鎮静作用、血圧安定作用)、カリウムも豊富。
エノキやナラの切り株を使用して早くから栽培が行われていたところからこの名称がある。
現在は瓶の中のおがくずに人工的に菌を植え、暗いところで栽培する菌床栽培(おがくず栽培)も行われている。
長野県が全国生産量の半分を占める。
SummaryIt occurrs on dead trees or stumps of broad-leaved trees.
Enoki sold on markets are mostly cultivated in sawdust substrate, not exposed to light. Wild mushrooms are different from the cultivated one. It is also called as yukinoshita, cooked as tempura or boiled and seasoned with soy sauce.
It contains vitamin B1 most abundantly among fungi.
It is rich in GABA, gamma-Aminobutyric acid which reduces neuronal excitability and stablises blood pressure, and potassium.
It used to be cultivated on the stumps of Chinese Hackberry (enoki in Japanese). That is why this mushroom was named Enoki.
The fungal spore is planted in the sawdust filled bottle and placed in a dark room
Nagano is the largest producer of the mushrooms in Japan. It occupies the half of the national products.
3-5月(ユキノシタ)、11-1月(エノキダケ)From March to May(yukinoshita), from Novembr to January (enoki)
食用ギャバ(Gamma Amino Butyric Acidの略)を含む(神経の興奮を鎮める。腎臓、肝臓の働きを活性化する)。ビタミンB1。
えのきたけ:保存:生なら冷蔵庫の野菜室で2日ほど、さっと湯通しして冷凍も可。
えのきたけ:水溶性ビタミンB1の損失を防ぐため、炒め物など水を使わない料理がおすすめ。独特の歯ざわりと風味を楽しむため、火を通しすぎないこと。バラバラにほぐしてからさっと炒めて醤油に漬けておくと常備菜に便利です。
香りよりも味やぬめりを生かした和え物や汁の実に適する。
EdibleIt conatins GABA, Gamma Amino-Butyric Acid which reduces neuronal excitability, activates kidneys and liver. It contains vitamin B1.
Raw enoki can be preserved in refrigerator for 2days. It can be preserved frozen if parboiled.
It is better to be cooked fried for preventing the loss of water-soluble vitamin B1. The fungi is not to be heated too much, to keep the distinctive texture and flavour. It is a convenient prep meal of enoki that is fried slightly and pickled in soy sauce.
健康促進/薬用ガン抑制、動脈硬化予防、骨の強化、免疫力強化、高血圧予防、貧血改善、疲労回復Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要ガン抑制
動脈硬化予防
骨の強化
免疫力強化
高血圧予防
貧血改善
疲労回復
Summary of Health CareInhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Strengthening of bones
Enhancement of immunocompetence
Prevention of hypertension
Anemia improvement
Recovery from fatigue
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
08001きのこ類えのきたけ1443488.61.62.70.100.21.00.94.83.90.17.6-0.92340Tr151101.10.60.100.07010Tr0(0)0(0)(0)(0)0.9000000.240.176.87.40.12(0)751.4011.000
08002きのこ類えのきたけゆで1413488.6(1.6)2.8(0.1)(0)0.1(1.0)(0.9)4.44.50.17.8-0.72270Tr111101.00.60.060.05(0)2(0)Tr0(0)0(0)(0)(0)0.8(0)(0)(0)(0)00.190.133.7(4.3)0.09(0)300.9611.000
08003きのこ類えのきたけ味付け瓶詰3207674.12.43.6(0.2)(0)0.310.39.914.24.1016.9-5.1170032010261500.80.60.080.24-3-60(0)0(0)(0)(0)0.1(0)(0)(0)(0)00.260.174.44.90.09(0)391.046.904.3
08037きのこ類えのきたけ油いため2967183.3(1.7)3.0(3.7)(0)3.9(1.1)(1.1)5.54.60.28.8-1.03380Tr161201.20.60.110.08----(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.8(0.6)(Tr)(1.2)(Tr)(4)0.260.187.2(7.8)0.10(0)471.47-00


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
08001 きのこ類 えのきたけ 88.6 (1.6) 2.7 80 130 120 24 26 50 110 86 200 100 34 100 69 89 180 130 260 97 79 100 1800 63
08002 きのこ類 えのきたけ ゆで 88.6 (1.6) 2.8 (81) (130) (120) (25) (27) (51) (110) (86) (200) (100) (35) (100) (71) (91) (190) (140) (270) (99) (80) (96) (1900) -
08003 きのこ類 えのきたけ 味付け瓶詰 74.1 (2.4) 3.6 130 190 150 30 25 55 130 73 210 130 27 150 75 120 190 240 670 140 140 140 2800 110
08037 きのこ類 えのきたけ 油いため 83.3 (1.7) 3.0 (86) (140) (130) (26) (28) (55) (120) (91) (210) (110) (37) (110) (75) (97) (200) (150) (290) (110) (85) (100) (2000) -