大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Foetorepus altivelis | Species | Foetorepus altivelis |
学名(一般名) | Foetorepus altivelis[red dragonet、べにてぐり、ベニテグリ] | Latin Name(General Name) | Foetorepus altivelis[red dragonet] |
科名 | ネズッポ科 | Family | Callionymidae |
原産/分布 | 南日本の太平洋岸と東シナ海から南シナ海に分布。 水深200m前後の砂底に生息。 | Origin | It is distributed from Pacific coasts of South Japan, through East China Sea to South China Sea. it is found on muddy bottoms as deep as 200m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 空揚げ、天ぷら、干物、練り製品などの原料として利用。 | Edible | It is deep-fried, with and without batter, dried, made into fish paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |