大分類植物KingdomAlgae
種名Gelidium amansiiSpeciesGelidium amansii
学名(一般名)Gelidium amansii[Agar-agar、Japanese isinglass、まくさ、マクサ、てんぐさ、テングサ、天草]Latin Name(General Name)Gelidium amansii[Agar-agar,Japanese isinglass]
科名テングサ科FamilyGelidiaceae
原産/分布日本各地に分布。OriginIt is found in the sea around Japan.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[全体]栄養があり、ほとんど味の無い、ゼラチン質のハーブ。
生長期に集め、天日干しにしたものを棒状の乾燥カンテン、粉末にする。
多年生植物。
房状の海藻、長さ、広がり共に10から30cm、羽状に枝分かれした硬い軟骨様の葉はさらに糸状にわかれる。
中国、日本、韓国、ロシアの太平洋岸の潮間帯及び干満の影響を受ける場所にみられる。
テングサのなかで最も一般的。
寒天の原料として最適で、伊豆で採れるものはとくに質がよいとされる。
現在でも海女さんが潜って採るのが一般的です。
Summarya herb
[part used:whole]a nutritous, almost tasteless, gelatinous herb.
It is gathered in growing season. It is dried under the sun to make Kanten bar or powder.
a perennial plant
an algae which forms clusters, growing 10 to 30 in length and width. The leaves are pinnate, as hard as cartilage.
It is found in the intertidal zones off the coasts of Pacific Oceans. It is native to China, Japan, Korea and Russia.
The alge produced at Izu is especially prized.
The algae is commonly gathered by women divers even today.
4-10月From April to October
食用病人食に使用される。また、ゲル剤、安定剤(E406)として肉の罐詰、アイスクリーム、ソース、デザート、乳製品に添加される。
保存:市販品は乾燥させたものが多い。多湿を避け、冷暗所へ。
ところてん:テングサを煮出して固めた麺状の食べもの。からしや酢醤油、甘だれをつけて食べる。
寒天:てんぐさの煮汁を固め、凍らせて乾燥させた状態で市販されている。食べるときは煮てから冷まし、ゼリー状にする。
EdibleIt is used for sick diets. It is added to canned meat, ice cream, sauce, desserts, dairy products as gelling or stabilizing agent.
It is usually sold in dried form. It is stored in dry and cool place.
Tokoroten which is made by boiling tengusa and allowing it congeal into jelly, which is shaped into noodles. Tokoroten is served with mustard or vinegar and soysauce, or sweet sauce.
Kanten is made from tengusa algae, which is boiled down, frozen and dried. When eaten, it is cooked and cooled into jelly.
健康促進/薬用腸内拡張性緩下効果がある。
便秘に内服する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要腸内拡張性緩下効果

内服:
便秘
Summary of Health CareIntestinal erectile laxative action

Oral administration:
Constipation
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし