大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
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種名 | Gelidium japonicum | Species | Gelidium japonicum |
学名(一般名) | Gelidium japonicum[おにくさ、オニクサ、鬼草] | Latin Name(General Name) | Gelidium japonicum |
科名 | テングサ科 | Family | Gelidiaceae |
原産/分布 | 茨城県以南の太平洋沿岸、日本海低潮線直下に生育。 | Origin | It is found in Pacific coasts south to Ibaraki, in lower tide line of Japan Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 関東以南の太平洋岸、九州などに生息。 のり分を多く含み、これを原料にすると非常にかたい寒天が出来上がる。 岩礁域の波当りの激しい場所に太い繊維状の付着根によって堅固に付着するので、素手で採取するのは大変である。 | Summary | It is found in Pacific coasts south to Kanto. It grows in rockey reefs which are washed by strong tides, with thick fibrous holdfasts. Collecting with bare hands are difficult. |
旬 | - | - | |
食用 | 寒天質含量はテングサ類中最も多いので、これをそのまま煮出すと、とてもかたい寒天となる。 | Edible | It contains agar most in Gelidiaceae family. Jelly made from this agar is very hard. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |