大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Gerres erythrourus | Species | Gerres erythrourus |
学名(一般名) | Gerres erythrourus[blue-backed silver biddy、せっぱりさぎ、セッパリサギ、背張鷺] | Latin Name(General Name) | Gerres erythrourus[blue-backed silver biddy] |
科名 | クロサギ科 | Family | Gerreidae |
原産/分布 | 沖縄地方の河川水域ではごくふつうに見られる。 インド・西太平洋の熱帯から亜熱帯海域に広く分布。 日本では奄美大島以南の沿岸内湾域や河川汽水域で見られる。 | Origin | It is commonly found in brackish waters in Okinawa region. It is distributed from tropical to subtropical waters in Indo-West Pacific. In Japan, it is found in the coastal bay or brackish water south to Amami Oshima. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 白身で、美味、沖縄では刺身や吸い物の種などで賞味。 | Edible | The flesh is white and tasty. It is eaten raw by sashimi, or boiled in broth in Okinawa. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |