大分類動物(肉)KingdomAnimal(Meat)
種名Globicephala macrorhynchusSpeciesGlobicephala macrorhynchus
学名(一般名)Globicephala macrorhynchus[Short-finned Pilot Whale、こびれごんどう、コビレゴンドウ]Latin Name(General Name)Globicephala macrorhynchus[Short-finned Pilot Whale]
科名マイルカ科FamilyDelphininae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説日本では古くからの食肉で、縄文時代の遺跡から鯨の骨が出土している。
とくに戦後は学校給食などで利用された。
現在ではIWC(国際捕鯨委員会)の決定によりミンククジラ、セミクジラなど13種の商業捕鯨が禁止されている。
ハクジラの仲間で太平洋、大西洋、インド洋に生息。
全長約6m。
沖縄では「ヒート」と呼ぶ。
SummaryIn Japan, the meat has been consumed since the antiquity. The whale bone was excavated from the remains in Jyomon era.
It was served at school lunch especially after the world war II.
The IWC(International Whaling Commission)banned commercial whaling of 13 species.
It is nearly related to toothed whale. It is found in Pacific, Atlantic, Indian Oceans. It grows up to 6m.
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食用食用になる。EdibleIt can be eaten.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし