大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Glyptocephalus stelleri | Species | Glyptocephalus stelleri |
学名(一般名) | Glyptocephalus stelleri[Korean flounder、long flounder、witch flounder、ひれぐろ、ヒレグロ、鰭黒] | Latin Name(General Name) | Glyptocephalus stelleri[Korean flounder,long flounder,witch flounder] |
科名 | カレイ科 | Family | Pleuronectide |
原産/分布 | 東シナ会北東部、日本海沿岸、銚子以北の太平洋岸、オホーツク海に分布する。 | Origin | It is distributed from North Eastern part of East China sea, Japan Sea coasts, north to Chosi in Pacific Ocean to Oxotck Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 産卵期は北へ行くほど遅くなり、山口沖で1-4月だが、道東太平洋沖では7-8月に産卵する。 左側が右側に移動し変態するのは5cm前後。 このサイズは日本産カレイ科魚類の中では最大である。 | Summary | The breeding ocurrs later as the latitude is higher. The fish spawns in Yamaguchi from January to April, and from July to August off the coast of East Hokkaido. The eyes move from the left side to right side when it reaches the size of 5 cm. It grows to the biggest size among Pleuronectide in Japan. |
旬 | - | - | |
食用 | 身は薄いが、干物や、冬季には煮つけにして美味。 練り製品の原料にもされる。 | Edible | It is thin in width, tasty dried, or boiled in winter. It is sometimes made into fish paste products. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |