大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Gnathopogon elongates elongatus | Species | Gnathopogon elongates elongatus |
学名(一般名) | Gnathopogon elongates elongatus[field gudgeon、たもろこ、タモロコ、田諸子] | Latin Name(General Name) | Gnathopogon elongates elongatus[field gudgeon] |
科名 | コイ科 | Family | Cyprinidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約10cm。 ホンモロコの原種といわれ、代用にされる事が多い。 ホンモロコより太くて短い紡錘形。 背側が淡青褐色で腹部は灰白色。 | Summary | It grows to 10 cm. Honmoroko (willow minnow) is originated from this species. It is used in place of willow minnow. It is a spindle shape, thicker and shorter than willow minnow. The dorsal side is pale brownish blue, and the ventral side is greyish white. |
旬 | - | - | |
食用 | 日本固有種。 関東以西でモロコといえば、このタモロコを指す場合が多い。 味は、ホンモロコよりも劣る。 佃煮味噌焼きなど。 | Edible | It is an indigenous species of Japan. When it comes to moroko in the region west to Kanto, moroko is field gudgeon(tamoroko). Honmoroko(willow minnow) is better in taste. It is simmered in soy, or grilled with miso paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |