大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Gymnocanthus herzensteini | Species | Gymnocanthus herzensteini |
学名(一般名) | Gymnocanthus herzensteini[black edged sculpin、つまぐろかじか、ツマグロカジカ、褄黒鰍] | Latin Name(General Name) | Gymnocanthus herzensteini[black edged sculpin] |
科名 | カジカ科 | Family | Psychrolutidae |
原産/分布 | 北日本、朝鮮半島東部、沿海州に分布。 東北以北に分布。 | Origin | It is distributed in North Japan, East the KoreanPenninsula, Primorskaya Oblast. In Japan, it is found in the region north to Tohoku. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約30cm。 海産性カジカ。 | Summary | It grows about 30cm long. It is a marine sculpin. |
旬 | 11-2月 | From November to February | |
食用 | 身は空揚げにしたり、味噌汁の具などにする。 | Edible | The flesh is deep-freid, or put in miso soup. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |