大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Gymnocranius griseus | Species | Gymnocranius griseus |
学名(一般名) | Gymnocranius griseus[grey large-eye bream、ginkyo fish、めいちだい、メイチダイ、目一鯛] | Latin Name(General Name) | Gymnocranius griseus[grey large-eye bream,ginkyo fish] |
科名 | フエフキダイ科 | Family | Lethrinidae |
原産/分布 | オーストラリア近海を除く西太平洋からインド洋東部に分布。 日本は南日本の砂礫底や岩礁域に生息する。 | Origin | It is distributed from West Pacific to East Indian Ocean, except Australian coasts. In Japan it is found in sandy gravel bottoms or rockey reefs of South Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 6-8月 | From June to August | |
食用 | 美味な高級食用魚で、刺身、吸物種、塩焼き、照り焼き、煮付けなど、さまざまな調理法に合う。 調理の際、眼をつぶすと臭みが出るので注意。 | Edible | It is a tasty high class fish. It is cooked in many ways. It is eaten raw as sashimi, ingredient in broth, grilled with salt, with soy sauce, boiled. The eyes are not to be hurt for they are the source of the bad smell. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |