大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Gymnothorax kidako | Species | Gymnothorax kidako |
学名(一般名) | Gymnothorax kidako[moray eel、reef eel、うつぼ、ウツボ、靫、まむし、マムシ、なだ、ナダ、なまだ、ナマダ] | Latin Name(General Name) | Gymnothorax kidako[moray eel,reef eel] |
科名 | ウツボ科 | Family | Muraendae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 皮は財布などの革製品に加工される。 | Summary | The skin is processed into leather goods like wallets. |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は白身で水っぽいが、新鮮なものは美味。 脂気が強く、独特の臭みがあるが、九州、高知県、和歌山県、南房総などでは味噌鍋、干物、揚げ煮、煮つけ、佃煮などで食される。 高知県では生の身を軽く焼いて「たたき」にもされる。 | Edible | The flesh is white and watery. It is tasty when fresh. It is fatty with the distinctive smell. It is eaten dried, grilled, boiled, or as ingredient of miso-flavored hot pot, in such regions as Kyusyu, Kochi, Wakayama, Minami boso. In Kochi, raw flesh is broiled and served as Tataki. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |