大分類動物(貝類)KingdomAnimal(Shellfish)
種名Haliotis giganteaSpeciesHaliotis gigantea
学名(一般名)Haliotis gigantea[Siebold's abalone、めかいあわび、メカイアワビ、女貝鮑、めん、メン、めがい、メガイ、めんがい、メンガイ、めがいあわび、メガイアワビ]Latin Name(General Name)Haliotis gigantea[Siebold's abalone]
科名ミミガイ科FamilyHaliotidae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説皿のような形をしているが巻貝の一種。
世界に97種類ほどあり、そのうち小型を除いて食用とするものをアワビと総称する。
日本で出回るのは主に4種。
刺身がおいしいクロアワビ、煮物・蒸し物に向くメガイアワビ、少ししか捕れないが5kgにも成長するマダカアワビ、漁獲量全体の約半分を占めるエゾアワビは北の海の幸。
殻長約20cm。
殻はやや赤みがかっている。
SummaryIt belongs to spiral shells despite the dish formed shell.
There are 97 species belonging to the same family, among which are edible are called abalone ''Awabi''.
In Japan, 4 species are available
Haliot discus discus (Kuro awabi) is tasty eaten raw, Haliotis gigantea (Megai awabi) is good for boiling and steaming. Haliotis madaka (Madaka awabi) grows to 5 kg in weight. The catch is very small. Haliots discus hannai (Ezo awabi) is caught in North Japan.
The shell length is about 20cm.
The shell is reddish in color.
summer
食用煮物、蒸し物。EdibleIt is boiled, steamed.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし