大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
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種名 | Haliotis gigantea | Species | Haliotis gigantea |
学名(一般名) | Haliotis gigantea[Siebold's abalone、めかいあわび、メカイアワビ、女貝鮑、めん、メン、めがい、メガイ、めんがい、メンガイ、めがいあわび、メガイアワビ] | Latin Name(General Name) | Haliotis gigantea[Siebold's abalone] |
科名 | ミミガイ科 | Family | Haliotidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 皿のような形をしているが巻貝の一種。 世界に97種類ほどあり、そのうち小型を除いて食用とするものをアワビと総称する。 日本で出回るのは主に4種。 刺身がおいしいクロアワビ、煮物・蒸し物に向くメガイアワビ、少ししか捕れないが5kgにも成長するマダカアワビ、漁獲量全体の約半分を占めるエゾアワビは北の海の幸。 殻長約20cm。 殻はやや赤みがかっている。 | Summary | It belongs to spiral shells despite the dish formed shell. There are 97 species belonging to the same family, among which are edible are called abalone ''Awabi''. In Japan, 4 species are available Haliot discus discus (Kuro awabi) is tasty eaten raw, Haliotis gigantea (Megai awabi) is good for boiling and steaming. Haliotis madaka (Madaka awabi) grows to 5 kg in weight. The catch is very small. Haliots discus hannai (Ezo awabi) is caught in North Japan. The shell length is about 20cm. The shell is reddish in color. |
旬 | 夏 | summer | |
食用 | 煮物、蒸し物。 | Edible | It is boiled, steamed. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |